Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi în Cehia că în cadrul discuţiilor cu oficialii a atins toate aspectele ce ţin de îngrijorarea creşterii populismului şi a extremismului în Europa şi despre nevoia ca liderii partidelor politice să-şi asume un dialog sincer şi onest cu electoratul. Ciucă a mulţumit tuturor oficialilor din Cehia pentru modul în care au susţinut aderarea României la Spaţiul Schengen, atunci când au deţinut preşedinţia UE şi pentru interesul pe care l-au manifestat pentru a putea finaliza procesul de aderare şi cu graniţe terestre

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă bucur foarte mult să revin la Praga şi să avem această întâlnire bilaterală între două ţări partenere, două ţări aliate, atât în cadrul UE, cât şi în cadrul NATO. Ne-am întâlnit pentru prima oară anul trecut aici, la Praga, când Cehia a susţinut Platforma Crimeea. Ulterior am avut onoarea să-l primesc pe domnul preşedinte la Bucureşti, într-o vizită oficial, prilej cu care am deschis drumul cooperării noastre”, a spus preşedintele Senatului în discurs.

Nicolae Ciucă a arătat că astăzi este ziua NATO, iar Cehia sărbătoreşte 25 de ani apartenenţă la NATO, în timp ce România sărbătoreşte 20 de ani apartenenţă la NATO.

”Invitaţia de aderare la NATO s-a primit la Praga în 2002, ceea ce ne leagă într-o amintire plăcută”, a subliniat preşedintel Senatului.

”Suntem într-un moment de securitate complicat (..) şi cred că solidaritatea şi cooperarea dintre ţările noastre sunt foarte importante. Aşa cum am discutat împreună cu domnul preşedinte, aşa cum am discutat cu preşedintele ţării, cu premierul Republicii Cehia, cu toţi cei cu care am avut ocazia să discutăm, am concluzionat că Flancul estic al Alianţei trebuie să fie foarte bine protejat, prin măsurile de descurajare şi apărare, şi, într-adevăr, prin modalitatea noastră de a înţelege contextul şi de întărire al relaţiilor bilaterale, trilaterale, pentru că avem nevoie de aceşti piloni pe Flancul Estic: România, Polonia, Cehia”, a arătat preşedintele PNL.

Nicolae Ciucă a mai spus că trebuie ”să contribuim la acel set de măsuri care să asigure componenta de siguranţă pentru cetăţenii ţărilor noastre şi să continuăm ca împreună să sprijinim Ucraina, astfel încât să garantăm securitatea pe termen mediu şi lung”.

”Am discutat în acest context aspectele legate de cooperarea politică, diplomatică, cooperarea economică este foarte importantă. Domnul preşedinte a subliniat importanţa energetică (..) Sunt şi relaţiile culturale care au fost marcate, începând de anul trecut. Acum, în această după amiază, o să marcăm simbolic relaţiile culturale dintre ţările noastre. În felul acesta să continuăm să consolidăm profilul celor două ţări în interiorul UE, pentru că prin atitudinea şi activitatea noastră o să contribuim la proiectele de pace şi stabilitate de la nivelul UE”, a subliniat Ciucă.

”Suntem ţări care susţinem şi promovăm valorile europene, de aceea, vreau să mulţumesc tuturor oficialilor din Cehia pentru modul în care au susţinut aderarea României la Spaţiul Schengen, atunci când au deţinut preşedinţia UE. Vreau să mulţumesc pentru interesul pe care l-au manifestat pentru a putea finaliza procesul de aderare şi cu graniţe terestre”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a declarat că ”peste aproximativ 2 luni o să avem alegeri europarlamntare, iar în cadrul discuţiilor pe care le-a avut a atins toate aceste aspecte ce ţin de îngrijorarea creşterii populismului şi a extremismului în Europa şi despre nevoia ca liderii partidelor politice să-şi asume un dialog sincer şi onest cu electoratul”.

”Este una dintre căile prin care ne putem susţine cheia şi virtuţile pe care partidele noastre le promovează şi să ne asumăm componenta de a promova egalitatea de gen, aspect care reprezintă o preocupare nu doar în România, dar şi la nivelul liderilor politici din Cehi”, a completat Ciucă.

Preşedintele Senatului a spus că are mare încredere în potenţialul de cooperare din punct de vedere economic, aşa cum a menţionat, în domeniul energiei nucleare, domeniul construcţiilor de masini, energie regenerabilă, turism şi nu în ultimul rând în domeniul industriei de apărare.

”Doresc să subliniez întâlnirea foarte bună pe care am avut-o cu doamna ministru, exprimându-mi încrederea în tot ceea ce înseamnă diplomaţia parlamentară, în final doresc să-mi exprim încrederea personală în parteneriatul româno-ceh, pentru o relaţie consolidată între ţările noastre şi pentru o Europă mai bună, mai prosperă pentru cetăţenii săi”, a spus Ciucă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.