Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a precizat că împreună cu alţi europarlamentari s-a adresat Comisiei Europene cu privire la dificultatea de a recicla palatele vechi ale turbinelor eoliene. Liberalul a mai menţionat că, în prezent, Comisia Europeană revizuieşte Planul strategic privind tehnologiile energetice (Planul SET), luând în calcul înfiinţarea unui Grup de lucru pentru implementare în domeniul energiei eoliene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Împreună cu mai mulţi colegi europarlamentari, am adresat Comisiei Europene o întrebare referitoare la dificultatea de a recicla paletele vechi ale turbinelor eoliene în UE. Materialele – fibrele de sticlă şi polimerii de plastic – nu pot fi separate cu uşurinţă. Parcurile eoliene contribuie la realizarea securităţii energetice şi a strategiei de mediu a Europei. În plus, parcurile eoliene aduc beneficii economice prin crearea de locuri de muncă şi investiţii în comunităţile locale, adesea rurale”, a scris Dan Motreanu, marţi pe Facebook.
 
Europarlamentarul PNL a adăugat că Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit „a menţionat, în răspunsul oferit, că statele membre trebuie să se asigure că turbinele eoliene scoase din uz fac, la fel ca orice alt flux de deşeuri, obiectul unei gestionări a deşeurilor care respectă Directiva-cadru privind deşeurile”.
 
Liberalul a mai spus că cei din Comisia Europeană au sprijinit deja proiecte de îmbunătăţire a reciclării paletelor, prin Programul UE pentru mediu şi politici climatice sau Proiectul FiberEUse din cadrul programului Orizont 2020.
 
„Obiectivul este urmărit în continuare de proiectele Orizont Europa aflate în curs de derulare. Programul de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023-2024 include mai multe subiecte privind energia eoliană, în care circularitatea figurează ca element transversal. În prezent, Comisia revizuieşte Planul strategic privind tehnologiile energetice (Planul SET), luând în calcul înfiinţarea unui Grup de lucru pentru implementare în domeniul energiei eoliene”, a completat Motreanu.

 

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.