Ministrul afacerilor externet, Luminiţa Odobescu, a participat duminică, în cea de-a treia zi a Conferinţei Internaţionale de Securitate de la München, la o masǎ rotundă pe tema evoluţiilor din vecinătatea estică şi la un prânz de lucru dedicat consolidării parteneriatului transatlantic şi a avut întrevederi bilaterale cu o delegaţie a Congresului SUA şi cu ministrul afacerilor externe din Regatul Haşemit al Iordaniei. În intervenţia sa, Luminiţa Odobescu a accentuat necesitatea menţinerii unităţii şi solidarităţii transatlantice faţă de Ucraina, care, de fapt, se traduce în beneficiul membrilor săi şi securitatea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului de Externe, ministrul român al afacerilor externe a susţinut o scurtă intervenţie în cadrul mesei rotunde "Enlarge to Protect: Coloring Gray Zones in the European Neighbourhood".

”Oficialul român a amintit resetarea arhitecturii europene şi euro-atlantice de securitate la sfârşitul Războiului Rece şi a subliniat că o dovadă consistentă a paradigmei transformaţionale care a avut loc o reprezintă integrarea statelor din Europa Centrală şi de Est în NATO şi UE la sfârşitul anilor '90 şi începutul anilor 2000. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a redinamizat procesul de integrare şi l-a revalorizat, aceasta fiind, în fapt, o investiţie geostrategică în pace, stabilitate şi prosperitate”, precizează MAE.

Totodată, şeful diplomaţiei române a participat şi la reuniunea Consiliului Atlantic al SUA, dedicată temelor cheie aflate pe agenda Conferinţei, în special modului în care comunitatea transatlantică îşi va menţine sprijinul pentru Ucraina, va consolida capacitatea de apărare pentru a descuraja Rusia.

În intervenţia sa, Luminiţa Odobescu a accentuat necesitatea menţinerii unităţii şi solidarităţii transatlantice faţă de Ucraina, care, de fapt, se traduce în beneficiul membrilor săi şi securitatea acestora.

”Ministrul a arătat că victoria Ucrainei este imperativă pentru securitatea şi stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre, euro-atlantică şi globală. De asemenea, a evocat necesitatea aprofundării cooperării NATO-UE, cu accent pe complementaritatea acţiunilor celor două organizaţii şi necesitatea armonizării instrumentelor şi proceselor care au potenţialul de a dezvolta industria de apărare pentru a răspunde cerinţelor actuale şi de viitor”, subliniază MAE.

În cadrul întâlnirii cu delegaţia Congresului SUA, condusă de Mike Turner, preşedinte al Comisiei de Intelligence din Camera Reprezentanţilor, ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa continuării sprijinului consistent al legislativului SUA pentru demersurile care vizează consolidarea securităţii în spaţiul euroatlantic.

”Oficialul român a prezentat evaluări cu privire la situaţia din regiunea Mării Negre şi a transmis satisfacţia pentru atenţia pe care o acordă Congresul SUA acestei zone, inclusiv prin includerea unei secţiuni dedicate regiunii în cadrul Legii Bugetului Apărării SUA pentru 2024”, precizează MAE. În marja Conferinţei, şeful diplomaţiei române a avut şi o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor din Regatul Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi.

”Cei doi miniştri au abordat stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent pe calendarul contactelor politico-diplomatice pentru anul în curs, precum şi evoluţiile de securitate din Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia de criză din Fâşia Gaza.Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a subliniat că, în plan umanitar, România a susţinut, de o manieră activă, un răspuns umanitar rapid, iar în plan politic, promovează necesitatea suprimării cauzelor conflictului şi crearea unui orizont politic bazat pe soluţia celor două state. Cei doi interlocutori au exprimat îngrijorare faţă de deteriorarea situaţiei de securitate în mai multe zone din regiune”, mai arată MAE în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.