Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat într-un interviu la postul France 24 că NATO nu poate impune o zonă interzisă de zbor pentru forţele aeriene ruse, aşa cum a cerut preşedintele Zelenski. ”Asta ar însemna să se implice militar în conflict”, a precizat ministrul. Din păcate, situaţia din Ucraina, în ceea ce priveşte securitatea, devine din ce în ce mai proastă, mai spune Aurescu, el arătând că ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare din partea preşedintelui Vladimir Putin ”este complet inacceptabilă şi a fost condamnată ca atare de comunitatea internaţională”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din păcate, situaţia din Ucraina, în ceea ce priveşte securitatea, devine din ce în ce mai proastă. Se pare că preşedintele rus continuă  agresiunea împotriva statului suveran şi independent al Ucrainei, iar acest lucru este foarte regretabil. (..) Situaţia este foarte dificilă şi sper că apelurile comunităţii internaţionale vor fi ascultate de preşedintele Putin”, a spus ministrul de Externe. 

Bogdan Aurescu a vorbit şi despre solicitarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca NATO să impună o zonă interzisă de zbor pentru a opri forţele aeriene ruse. 

"Poziţia e NATO a fost destul de clar exprimată şi de alţi Aliaţi.  Acest lucru ar însemna că NATO ar fi implicată direct în acest conflict militar şi acest lucru nu se poate întâmpla, întrucât Ucraina nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice.  Ar însemna ca NATO să fie direct implicată în  confruntarea militară”, a explicat ministrul de Externe român. 

Despre anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse privind ameninţarea nucleară, Aurescu a afirmat c ”este un gest extrem de iresponsabil să ameninţi cu utilizarea armelor nucleare”.

”Nu cred că în secolul 21 ar trebui să facem astfel de ameninţări. Personal, nu sunt convins că această ameninţare ar fi urmată de utilizarea efectivă a armelor nucleare. Totuşi, ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare este complet  inacceptabilă şi a fost condamnată ca atare de comunitatea internaţională. Personal, am condamnat acest lucru în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 27 februarie şi toţi colegii mei au făcut acelaşi lucru”, a spus Aurescu. 

Ministrul a dat asigurări că ”România şi cetăţenii români nu au de ce să se teamă, pentru că suntem acoperiţi de garanţiile de securitate care sunt consacrate în articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic”.

”Apărarea colectivă, care este garantată de NATO şi de forţele aliate, este fermă.  Dar, într-adevăr, situaţia de securitate în ansamblu se deteriorează. De aceea, aşa cum am discutat anterior, are loc consolidarea Flancului Estic, iar măsurile luate de NATO, din nou, nu sunt altceva decât un răspuns la atitudinea agresivă a Rusiei”, a afirmat ministrul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.