Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a adresat miercuri o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, alături de omologii săi, miniştrii afacerilor externe din alte opt state membre UE (Austria, Croaţia, Cehia, Germania, Grecia, Irlanda, Slovacia şi Slovenia), prin care solicită includerea pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe din luna aprilie 2021 a unei discuţii strategice cu privire la Balcanii de Vest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant de către cei nouă miniştri de externe europeni vine în contextul numeroaselor schimbări care au avut loc în regiunea Balcanilor de Vest în ultima perioadă. Astfel, miniştrii de externe subliniază importanţa unei discuţii strategice pe această temă, având în vedere o serie de evoluţii interne din aceste state, peste care s-au suprapus provocările aduse de pandemia de COVID-19, exacerbând tendinţe deja existente, unele dintre acestea având implicaţii geopolitice”, arată un comunicat de presă al MAE.
 
Conform sursei citate, scrisoarea menţionează faptul că UE ar trebui să abordeze regiunea nu doar din perspectiva extinderii, ci şi dintr-o perspectivă mai amplă de politică externă, pentru a răspunde mai bine evoluţiilor interne şi pentru un angajament mai activ în relaţia cu state terţe.
 
De asemenea, miniştrii europeni au pledat pentru o bună coordonare cu Statele Unite ale Americii, partener cheie în regiune, şi evidenţiază importanţa crescută a unei poziţionări europene comune şi eficiente.
 
Totodată, miniştrii europeni au subliniat în conţinutul scrisorii faptul că Uniunea Europeană a continuat, în această perioadă, să sprijine în mod consistent regiunea, fiind însă necesară o comunicare mai eficientă.
 
România va continua să aibă un rol activ în promovarea liniilor de acţiune de natură să profileze o angajare vizibilă şi eficientă a Uniunii Europene în regiunea Balcanilor de Vest, atât în ce priveşte politica de extindere a UE, ca instrument de asigurare a păcii, a stabilităţii şi bunăstării în această regiune, cât şi în ce priveşte sprijinul acordat de UE în contextul eforturilor de gestionare a pandemiei de COVID-19, conchide sursa menţionată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.