Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat luni, la evenimentul de lansare la Bucureşti a Preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, ea afirmând că statul român contribuie în mod activ la procesul de definitivare a viitoarei Agende Strategice a Uniunii, în continuitate cu liniile definite la Summit-ul de la Granada. Ministrul afacerilor externe a evidenţiat coordonarea strânsă dintre România şi Regatul Belgiei, în spiritul angajamentului comun pentru avansarea proiectului european şi a accentuat importanţa menţinerii unităţii Uniunii şi a protejării valorilor şi principiilor europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La reuniune au participat ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, Jean Cornet d'Elzius, şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, ambasadori şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, arată MAE într-un comunicat. 

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a exprimat susţinerea deplină a României pentru priorităţile Preşedinţiei belgiene, arătând că apărarea statului de drept, a democraţiei şi unităţii europene, consolidarea competitivităţii, avansarea tranziţiei verzi, susţinerea agendei sociale şi în domeniul sănătăţii, protejarea cetăţenilor şi a frontierelor şi promovarea unei Europe globale reprezintă, în egală măsură, priorităţi ale acţiunii României pe plan european.

Totodată, ministrul Luminiţa Odobescu a arătat că statul român contribuie în mod activ la procesul de definitivare a viitoarei Agende Strategice a Uniunii, în continuitate cu liniile definite la Summit-ul de la Granada, precizează MAE.

”Ministrul afacerilor externe a evidenţiat, totodată, coordonarea strânsă dintre România şi Regatul Belgiei, în spiritul angajamentului comun pentru avansarea proiectului european. A accentuat importanţa menţinerii unităţii Uniunii şi a protejării valorilor şi principiilor europene, aspect cu atât mai important pe fondul unui context internaţional dificil, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi de conflictul din Orientul Mijlociu, dar şi în perspectiva pregătirilor interne ale UE pentru alegerile europene din 2024”, precizează sursa citată. 

Ministrul Luminiţa Odobescu a făcut, de asemenea, referire la o serie de dosare de importanţă prioritară pentru România, cu accent pe politica de extindere a Uniunii Europene.

Odobescu ”a salutat recenta decizie istorică de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova şi cea de acordare a statutului de candidat pentru Georgia, decizii pe care România le-a susţinut şi promovat în mod activ”.

”Ministrul afacerilor externe a subliniat, în context, că statul român va continua să pledeze în favoarea avansării procesului de extindere şi să acorde tot sprijinul necesar statelor candidate, atât din Balcanii de Vest, cât şi din vecinătatea estică, în eforturile acestora pe calea reformelor interne care să contribuie la avansarea parcursului lor european”, subliniază ministerul. 

Potrivit MAE, în raport cu priorităţile Preşedinţiei belgiene vizând o mai bună protecţie a cetăţenilor şi a frontierelor europene, ministrul afacerilor externe a menţionat recenta decizie a Consiliului din 30 decembrie 2023 privind ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime în România şi Bulgaria, arătând că aceasta reprezintă un pas important în ansamblul eforturilor României de integrare deplină în spaţiul Schengen.

”Totodată, a evidenţiat că eliminarea controalelor şi la frontierele terestre rămâne un obiectiv major în perioada următoare, mulţumind tuturor partenerilor europeni pentru sprijinul oferit în procesul de aderare, exprimând încrederea în finalizarea cât mai rapidă a acestui proces”, arată MAE. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.