Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu participă, în perioada 17-18 ianuarie 2024, la cea de-a 54-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum/WEF) de la Davos, la invitaţia preşedintelui WEF. Ministrul român a reiterat sprijinul pe care România îl acordă parcursului european al statelor din Balcanii de Vest şi a punctat necesitatea respectării şi promovării valorilor fundamentale ale

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului de Externe, anul acesta, Forumul Economic Mondial are ca temă centrală „Recâştigarea încrederii/Rebuilding trust” şi vizează un schimb extins de opinii, structurat pe următoarele module de dezbateri: siguranţă şi cooperare într-o lume fracturată, creştere economică şi dezvoltarea pieţei muncii într-o nouă eră, inteligenţa artificială ca factor de sprijin al economiei şi societăţii, strategii pe termen lung pentru climă, natură şi energie.

”În cadrul sesiunii dedicate regiunii Balcanilor de Vest „Diplomacy Dialogue on the Western Balkans?”, care a avut loc la 17 ianuarie 2024, ministrul român a reiterat sprijinul pe care România îl acordă parcursului european al statelor din Balcanii de Vest şi a punctat necesitatea respectării şi promovării valorilor fundamentale ale Uniunii, precum şi importanţa alinierii depline la Politica Externă şi de Securitate Comună a UE, cu o relevanţă aparte în contextul actual generat de agresiunea F. Ruse împotriva Ucrainei”, precizează comunicatul oficial.

Totodată, ministrul a abordat şi obiectivul convergenţei economice a acestei regiuni cu UE, evocând rolul Planului de creştere pentru Balcanii de Vest, recent prezentat de către Comisia Europeană. ”Sesiunea a beneficiat de participarea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a Reprezentantului Special al Uniunii Europene pentru Dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčák, precum şi a altor lideri din regiune şi personalităţi cu amplă cunoaştere a realităţilor regionale”, arată MAE. Totodată, în marja Forumului Economic Mondial, ministrul Odobescu a avut o întrevedere cu Ann Mettler, vice-preşedinte pentru Europa al fundaţiei Breakthrough Energy, organizaţie activă în domeniul securităţii energetice.

”Discuţia s-a axat pe teme de actualitate privind combaterea schimbărilor climatice printr-o tranziţie energetică justă şi eficientă. Au fost abordate următoarele subiecte: modalităţile de promovare a surselor regenerabile de energie, sprijinul acordat activităţilor de de-carbonizare a economiei, resursele necesare finanţării proiectelor verzi şi oportunităţile de investiţie în astfel de proiecte din ţara noastră, cercetarea şi inovarea în sectorul energiei, rolul energiei nucleare civile în tranziţia energetică şi stadiul dezvoltării acestui sector în România”, se menţionează în comunicat.

Forumul Economic Mondial de la Davos este una dintre cele mai prestigioase platforme de dialog la nivel internaţional. La ediţia de anul acesta participă aproximativ 3000 de lideri şi experţi din întreaga lume: preşedinţi de state, prim-miniştri, miniştri, reprezentanţi ai principalelor organisme, organizaţii şi instituţii internaţionale, membri din mediul academic şi mass-media, precum şi din societatea civilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.