Ministerul Justiţiei (MJ) anunţă, joi seară, că i-a transmis deputatului ALDE Varujan Vosganian, care a cerut relocarea Penitenciarului Iaşi, că acest lucru nu se impune ”având în vedere investiţiile deja efectuate sau în curs de derulare”. În plus, precizează că susţine demersul dacă ar apărea posibilitatea construirii unui alt penitenciar într-o zonă limitrofă a municipiului Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MJ a transmis, joi seară, un comunicat de presă în care face precizări cu privire la răspunsul pe care l-a trimis la interpelarea deputatului ALDE Varujan Vosganian care a solicitat relocarea Penitenciarului Iaşi.

MJ anunţă că, având în vedere obiectul interpelării, a solicitat informaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), care a precizat că ”având în vedere investiţiile deja efectuate sau în curs de derulare la Penitenciarul Iaşi, apreciem că relocarea acestuia nu se impune”, însă „în măsura în care ar apărea oportunitatea construirii unui nou penitenciar într-o zonă limitrofă Municipiului Iaşi, conform standardelor în domeniu şi cu o capacitate de cazare care să nu diminueze capacitatea totală de cazare a sistemului penitenciar, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi exprimă disponibilitatea susţinerii acestui demers”.

”Din cele două concluzii citate rezultă că Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine faptul că, în măsura în care apare oportunitatea construirii a încă unui penitenciar, care să îndeplinească standardele în materie, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi ar putea fi relocat. Acest lucru rezultă din nevoia imediată de a dispune de o capacitate de cazare corespuzătoare. Numai după construirea unui nou penitenciar se poate pune în discuţie închiderea actualului amplasament. De altfel, Ministrul Justiţie a accentuat de multe ori acest aspect în luările publice de poziţie pe care le-a avut”, se arată în comunicatul MJ.

Reprezentanţii Ministerului afirmă că instituţia ”susţine orice demers, inclusiv unul care sa aibă la bază o soluţie de tipul Parteneriatului Public-Privat, în măsura în care poate conduce, în condiţii de eficienţă financiară, la îndeplinirea standardelor europene de detenţie şi în deplin acord cu necesităţile de dezvoltare urbană a Municipiului Iaşi”.

”Astfel, având în vedere cele mai sus menţionate, răspunsul la interpelare a fost întocmit şi înaintat, la data de 20.06.2018, Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, în vederea transmiterii domnului deputat Varujan Vosganian, putând fi consultat pe pagina de web. După cum se poate constata, răspunsul la interpelare este semnat de doamna secretar de stat Sofia Mariana Moţ, pentru doamna secretar de stat conf.univ. dr. Marieta Safta, conform ordinului de înlocuire aprobat de Ministrul Justiţiei”, se mai arată în comunicat.

În întrebarea transmisă Ministerului Justiţiei, Varujan Vosganian a vorbit depsre Penitenciarul Iaşi, cu o suprafaţă de 5, 4 hectare, aflat în zona rezidenţială cea mai importantă a Municipiului Iaşi, în proximitatea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” şi a Parcului Copou.

”În opinia mea, situarea unui penitenciar de maximă siguranţă care prin semnificaţiile date de Articolul 34 din Legea 254 pe 2013 trebuie să răspundă la anumite cerinţe privind profilul şi paza deţinuţ lor este improprie într-o zona urbană de felul celei descrise mai sus”, a scris deputatul ALDE în întrebarea transmisă către Ministerul Justiţiei.

Vosganian a considerat mutarea penitenciarului ca fiind ”benefică”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.