Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a spus miercuri că regretă faptul că Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim a făcut la nivel public obiectul unor discuţii contradictorii. De asemenea, el a afirmat că i-a trimis Memorandumul preşedintelui Klaus Iohnnis pe 24 aprilie, după ce Guvernul l-a aprobat pe data de 19 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Regret foarte mult că la nivel public de comunicare această temă a făcut obiectul unor poziţii contradictorii. Pentru Memorandumul de lansare a analizei am cerut să fie clasificat la confidenţial tocmai pentru a evita o dezbatere pro şi contra, care nu se baza pe nimic decât pe nişte opţiuni personale”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a mai spus că i-a trimis memorandumul preşedintelui Klaus Iohnnis pe 24 aprilie, după ce Guvernul l-a aprobat pe data de 19 aprilie.

Întrebat dacă este de părere că anunţul lui Liviu Dragnea potrivit mutarea Ambasadei a fost o eroare, Meleşcanu a spus: “Politicienii nu fac erori atunci când fac declaraţii. Ei doresc să comunice cu electoratul şi bineînţeles că, dacă dânsul a considerat să comunice cu cetăţenii, a făcut asta”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în 19 aprilie, la Antena 3 că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.

Administraţia Prezidenţială a transmis, o zi mai târziu, că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi a subliniat că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ulterior că a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că şeful statului va fi consultat şi că documentul este clasificat de către MAE.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă, însoţită de Liviu Dragnea, a făcut o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, preşedintele Klaus Iohannis declarându-se îngrijorat de ”secretomania” legată de această vizită. La revenirea în ţară, premierului Viorica Dăncilă i-a fost cerută demisia de către şeful statului. Iohannis s-a referit atunci şi la Memorandumul privind mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim, reclamând din nou că nu a fost consultat şi invocând prevederile constituţionale.

"Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat", a afirmat Iohannis.

El a precizat că, "în Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România, se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între Premier şi Preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial".

"Aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă", a conchis Klaus Iohannis, înainte de a cere demisia premierului.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a susţinut că Memorandumul adoptat de Guvern nu conţine altceva decât o platformă prin care să fie consultate toate instituţiile implicate: ”Nu am vorbit că mutam ambasada Romaniei în Ierusalim mâine, noi am lansat o platformă în care să consultăm toate instituţiile. Exact asta conţinea memorandumul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.