Ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”Avem un contract în derulare cu Banca Mondială, pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. (..) Astăzi, de dimineaţă, am primit aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială un raport care conţine măruri pe care ar trebuie să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât să implementăm PNRR, un PNRR care a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă şi asumat de Florin Cîţu, în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, Cristian Ghinea” a spus ministrul.

Marius Budăi a arătat că au în aceste recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să respect jalonul, măsuri care să vină în îndeplinirea celor 5 cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa-zis speciale (..) Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, ştiţi foarte bine, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie introduse în acest jalon.

”Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică să nu depăşească salariul”, a spus Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.

Budăi a mai spus că sunt propuneri care trebuie reglementate prin lege. Ministrul a arătat că va fi un comitet interministerial cu toţi miniştrii, prezident de premierul Nicolae Ciucă. 

Ministrul a mai declarat despre acel procent obligatoriu pentru pensii, prevăzut în PNRR, că din discuţiile pe care le-a avut în cadrul vizitelor de săptămâna trecută, precum şi a discuţiilor liderului PSD Marcel Ciolacu, în familia social-democrată, ”aproape sigur, acel procent de 9,4%, acea măsură antiromânească şi acel an 2070 ales aleatoriu, pe care nici Comisia Europeană nu îl înţelege, cu siguranţă va fi scos din Planul Naţional”. 

”Nu există în niciun PNRR din ţările europene şi nu există în nicio legislaţie naţională a statelor member, noi eram singurii care ne condamnam la sărăcie actualii seniori ai României şi viitorii seniori”, a spus Budăi, adăugând că ”acest procent mai mult ca sigur va fi scos”. 

Ministrul a mai spus că în PNRR erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru consultanţă. ”Am reuşit, împreună cu colegii de la Ministerul Muncii şi am negociat şi cheltuim doar 1,5 milioane euro, 2,5 milioane rămân la dispoziţia statului român”, a completat el.

Budăi a arătat că aşteaptă convocarea de la premier, pentru discuţia pe acest subiect, împreună cu miniştrii de resort, care trebuie să spună din punctul lor de vedere, al specialiştilor din domeniu, care sunt paşii de urmat.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.