Deputatul Marilen Pirtea (PNL), rector al Universităţii de Vest din Timişoara a declarat joi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Lucian Bode, că lucurile cu cât trenează mai mult, doar în spaţiul public şi se fac tribunale sociale, din zona presei, cu atât fac rău tuturor, inclusiv României, în acest context legat de Schengen, dar cu siguranţă şi persoanelor în cauză. Forurile abilitate să îşi facă repede datoria şi să avem o concluzie finală, a afirmat liberalul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu siguranţă, în România acest subiect îl auzim foarte des în ultimul timp şi cu siguranţă trebuie la un moment dat să găsim o soluţie de a pune totul într-o normalizate, o normalitate a corectitudinii academice, a eticii academice. Lucurile cu cât trenează mai mult, doar în spaţiul public, şi se fac tribunale sociale, tribunale din zona presei, cu atât lucrurile fac rău tuturor, inclusiv României, în acest context al negocierii cu Schengen dar cu siguranţă persoanelor în cauză”, a spus deputatul PNL.

Pirtea a precizat că ”forurile abilitate sunt cele care trebuie să se pronunţe în această situaţie”.

”Acum trebuie văzută legislaţia în vigoare, decizia CCR 364 din 2022 care spune dacă această teză, pe conţinut, relevanţa cercetării ştiinţifice, noutăţile aduse în domeniu, dacă pot fi analizate conform legii. Dacă Universitatea Babes Bolyai se autosesizează, acolo trebuie găsită soluţia Cu celeritate trebuie analizat şi dat un verdict. Există un verdict al acestei comisii, lucrurile nu pot fi analizate de două ori dar dacă apar noi elemente care să inducă ideea de plagiat trebuie luate în calcul, dar acolo în forurile abilitate şi nu în tribunale publice, în societate sau în presă”, a spus el. 

Liberalul a menţionat că ”avem şi în România avem acea legislaţie, ca peste tot, care spune că un om este nevinovat până când un for abilitat îi declară vinovăţia sau nevinovăţia”.

”Ca atare, cu celeritate, forurile abilitate trebuie să analizeze ceea ce doamna jurnalist a constatat. (..) O concluzie este că avem comisia de etică, forurile abilitate să îşi facă repede datoria şi să avem o concluzie finală, asta e tot”, a comentat Pirtea. 

Despre o asumare din partea lui Lucian Bode, deputatul PNL a precizat că vizita ministrului de Interne la Berlin nu durează mult timp şi la revenirea în ţară va da anumite detalii pe acest subiect.  

Jurnalista Emilia Şercan susţine joi, într-o postare pe pe Facebook, că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne - intitulată ”Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” şi susţinută în anul 2018, la UBB - iar Lucian Bode a plagiat în lucrarea de doctorat nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puţin 18,5%.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.