Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a spus că a discutat cu conducerea Serviciulu despre rectificarea bugetară şi râmâne de văzut dacă diminuarea bugetului instituţiei poate asigura cheltuielile necesare cu salariile şi pensiile, iar, în caz contrar, Guvernul este obligat să rezolve acest lucru. De asemenea, Manda a precizat că, la un moment dat, s-a făcut o comparaţie a bugetului SRI cu bugetul serviciilor interne din alte ţări şi nu s-a putut ajunge la o concluzie, dat fiind faptul că "misiunea, obiectivele, competenţele şi activităţile sunt diferite".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un al doilea subiect (discutat la audieri –n.r.) a fost legat de bugetul SRI şi de modificările bugetare. Şi comisia a înţeles, pe deoparte, cum s-a făcut această rectificare bugetară,  în sensul că s-a făcut o analiză a cheltuielilor pe primele şase luni de zile şi o previziune a cheltuielilor pe următoarele şase luni. Sigur că avem de-a face cu o tăiere, iar în măsura în care SRI consumă banii alocaţi, există posibilitatea de suplimentare în zona de investiţii”, a spus Claudiu Manda.

De asemenea, social-democratul a precizat că râmâne de văzut dacă diminuarea bugetului Serviciului poate asigura cheltuielile necesare cu salariile şi pensiile, iar în caz contrar, Guvernul este obligat să suplimenteze bugetul.

“La fel, rămâne să vedem dacă bugetul în acest moment asigură resursele necesare pentru cheltuielile de salarii şi pensii, iar dacă nu le asigură, sigur că e obligaţia Guvernului să asigure aceşti bani. (…) În bugetul SRI, o pondere foarte mare o au cheltuielile legale de salarii, de pensii, de sistemul medical,  de o serie de acţiuni şi misiuni pe care le are SRI”, a completat senatorul PSD.

Claudiu Manda a precizat că s-a încercat o comparaţie a bugetului SRI cu bugetul serviciilor interne din alte ţări şi nu s-a putut realiza, dat fiind faptul că misiunea şi obiectivele sunt diferite

“A fost la un moment dat făcută o comparaţie a bugetului din România al SRI cu al altor servicii interne din alte state, însă nu avem cum să facem o comparaţie doar financiar, atâta timp cât misiunea, obiectivele, competenţele şi activităţile sunt diferite. Spre exemplu, în Germania sunt cinci astfel de obiective ale serviciului intern, în România sunt mult mai multe”, a adăugat Claudiu Mandal.

La rectificarea bugetară, Guvernul a redus bugetul SRI cu 113 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.