Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri seară, după publicarea rezultatelor în Cazul Skripal, că România ”va sprijini orice efort menit să contribuie la respectarea dreptului internaţional şi la interzicerea utilizării armelor chimice” şi a reiterat condamnarea ”în termenii cei mai fermi” a acestor acte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe salută raportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), elaborat la solicitarea de asistenţă tehnică a Marii Britanii ca urmare a incidentului de la Amesbury şi apreciază decizia autorităţilor britanice de a publica rezumatul acestuia. Rezultatele confirmă analizele Marii Britanii referitoare la identitatea agentului chimic utilizat, care a condus la moartea unui cetăţean britanic. MAE îşi exprimă, încă o dată, solidaritatea cu Marea Britanie, aliat NATO şi UE, şi reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a acestor acte care ameninţă securitatea colectivă şi constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii MAE. 

Potrivit acestora, ”România va sprijini orice efort pentru interzicereautilizării armelor chimice.  

”România va sprijini orice efort la nivel aliat şi internaţional menit să contribuie la respectarea dreptului internaţional şi la interzicerea utilizării armelor chimice şi se pronunţă în favoarea adoptării de măsuri ferme care să prevină repetarea unor astfel de acţiuni”, au mai transmis reprezentanţii MAE. 

Procurorii britanici au declarat miercuri că au suficiente dovezi pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei lui, Yulia, în Anglia, în luna martie.

Un mandat european de arestare a fost emis pe numele a doi ruşi - Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov -, au spus procurorii citaţi de Reuters.

„Nu vom cere Rusiei extrădarea lor, deoarece Constituţia Rusiei nu permite extrădarea propriilor cetăţeni”, a spus Sue Hemming, director al departamentului Legal Services din Crown Prosecution Service.

Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

Moscova a respins acuzaţiile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.