Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, miercuri, a avut loc prima reuniune din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare” din anul în curs, în format fizic cu membrii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din Marele Ducat al Luxemburgului. Reuniunea s-a desfăşurat la sediul Ambasadei României şi a fost moderată de către ambasadorul României în Marele Ducat al Luxemburgului. Din partea Centralei Ministerului Afacerilor Externe au participat directorul general al Departamentului Consular şi directorul Direcţiei Instruire şi Comunicare Consulară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În cadrul reuniunii, reprezentanţii comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Marele Ducat al Luxemburgului au adus în atenţie o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro) şi la programarea aferentă, au solicitat mai multe informaţii cu privire la eliberarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate şi la stadiul procesului de obţinere a documentelor exclusiv online, precum şi date privind modalităţile de sprijin pentru cetăţenii români care nu deţin resursele tehnice necesare utilizării portalului www.econsulat.ro. Totodată, reprezentanţii MAE şi-au exprimat disponibilitatea de a colabora pentru intensificarea acţiunilor de informare a comunităţilor româneşti, fie cu ocazia consulatelor itinerante (mobile), fie a altor acţiuni desfăşurate în teritoriu”, arată comunicatul de presă al MAE.

Pe parcursul reuniunii, reprezentanţii MAE au prezentat proiectele, campaniile şi colaborările pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunităţii româneşti din străinătate, au discutat despre cele mai bune modalităţi de informare continuă a cetăţenilor români şi au enumerat o serie de beneficii ale utilizării programărilor online pe portalul www.econsulat.ro. Au fost amintite principiile redimensionării şi modernizării reţelei consulare a României, procesul de debirocratizare şi digitalizare a serviciilor consulare, proiectele de îmbunătăţire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, inclusiv creşterea performanţelor Call Center-ului CCSCRS (Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate), dar şi continuarea organizării de consulate itinerante (mobile) cu accent pe procedura aferentă de consultare a comunităţilor româneşti la elaborarea calendarului anual.

Reprezentanţii MAE şi membrii comunităţii şi mediului asociativ româneşti au purtat un dialog deschis, fiind subliniate demersurile constante ale MAE de profesionalizare şi îmbunătăţire a relaţionării şi interacţiunii funcţionarilor consulari cu cetăţenii români.

Participanţii la reuniune au avut o reacţie pozitivă cu privire la disponibilitatea programărilor pentru obţinerea unui serviciu consular, calitatea acestora şi modul de relaţionare cu personalul consular, iar MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri reprezentanţilor comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ pentru participare şi schimbul de opinii, pentru interesul manifestat faţă de activitatea MAE şi modul în care evoluează serviciile consulare, precum şi paşii pe care instituţia îi întreprinde continuu pentru creşterea calităţii acestora, mai arată sursa citată.

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015, la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi a fost reluat în anul 2021, prin acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Până în prezent, au avut loc peste 30 de întâlniri, iar în ultimii doi ani au fost organizate astfel de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru şi Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Republica Turcia.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de „Dialog cu diaspora pe teme consulare” sunt adaptate la problematica specifică din statul de reşedinţă/circumscripţia consulară. De asemenea, fiecare reuniune include şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanţii MAE şi ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare oferă comunităţilor şi mediului asociativ românesc informaţii şi clarificări cu privire la activitatea desfăşurată în statele de reşedinţă.

Demersul continuării programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare” vine în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, şi creează astfel un cadru de dialog deschis şi constant, prin intermediul căruia reprezentanţii comunităţilor româneşti au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor din cadrul programului „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” pentru anul 2023 prevede organizarea unor noi întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai comunităţilor româneşti/mediului asociativ românesc din următoarele state: Germania, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Polonia, Cehia, Luxemburg, Olanda, Croaţia, Slovacia şi Slovenia. Informaţii suplimentare vor fi disponibile pe măsură ce se concretizează întâlnirile menţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.