Premierul Ludovic Orban a transmis, vineri, un mesaj la împlinirea a 32 de ani de la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Braşov în care vorbeşte despre curajul acelor oameni şi datoria de a păstra şi de a preţui valorile câştigate prin lupta lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se împlinesc astăzi 32 de ani de la momentul Braşov 1987, când muncitorii de pe platforma industrială braşoveană au avut curajul să se unească spontan în stradă pentru a spune nu comunismului. Într-o perioadă neagră a istoriei noastre recente, în care orice formă de exprimare era înăbuşită şi aspru pedepsită de regimul totalitar, era pentru prima oară când nemulţumirile oamenilor prindeau glas şi au căpătat amploare, pe măsură ce şi alţi locuitori ai oraşului s-au alăturat protestului. Cei care la 15 noiembrie 1987 şi-au strigat în stradă revolta, la Braşov, faţă de un regim care-i umilea şi îngenunchea pe români, au fost anchetaţi, condamnaţi, bătuţi, trimişi la muncă silnică, separaţi de cei dragi, iar pentru familiile lor a urmat calvarul”, a transmis, vineri, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, încercarea autorităţilor comuniste de a ascunde adevărul despre această descătuşare a nemulţumirii unui întreg popor a fost însă în zadar.

”Căderea dictaturii comuniste, în care puţini mai sperau, avea să vină în Decembrie 1989, după încă doi ani de frig, întuneric, frică şi foame pentru români. Suferinţele prin care au trecut toţi aceşti eroi, ştiuţi şi neştiuţi ai luptei anticomuniste din România, nu trebuie uitate. Libertatea, democraţia, statul de drept, revenirea în familia europeană şi în lumea liberă, dreptul oamenilor la o viaţă demnă, dreptul la vot, sunt valori pe care le-am recâştigat şi datorită lor. Cu toţii, societate, instituţii, clasă politică, avem datoria şi responsabilitatea să le preţuim şi să le apărăm. Le mulţumim, cu tot respectul cuvenit!”, a mai transmis premierul.

Acesta participă, vineri, la ceremonia depunerii de coroane în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în timpul revoltei anticomuniste a muncitorilor braşoveni din 15 noiembrie 1987.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.