Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că trebuie să fim alături de Ucraina şi de poporul său, el arătând că are această convingere în pofida anumitor voci care invocă o "oboseală a solidarităţii" europene şi că România rămâne angajată în acest efort comun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Trebuie să fim alături de Ucraina şi de poporul său. Am această convingere în pofida anumitor voci care invocă o "oboseală a solidarităţii" europene. Apărarea democraţiei, a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii, precum şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli nu poate fi supusă niciunei "oboseli". România rămâne angajată în acest efort comun”, a spus preşedintele în discursul susţinut în plenul Parlamentului European. 
 
Şeful statului a mai arătat că ”suntem puternic implicaţi în sprijinirea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova, intens afectată de criza din regiune”. 
 
”De asemenea, trebuie să ne concentrăm mai departe asupra securităţii. Ne îndreptăm acum spre o planificare comună, pe termen lung, şi spre o convergenţă sporită în domeniul securităţii şi apărării europene. Lucrăm în deplină complementaritate cu NATO şi este într-adevăr timpul să ne îndeplinim ambiţiile europene în ceea ce priveşte industria noastră de Apărare”, a mai spus Klaus Iohannis. 
 
Preşedinele şi-a exprimat ”aprecierea pentru ataşamentul puternic pe care acest For l-a avut mereu faţă de valorile fundamentale, arătând că trebuie să fim conştienţi cu privire la euroscepticismul în creştere”.
 
”Adepţii săi pot ridica probleme care sunt în parte reale, dar dau soluţii greşite şi periculoase care ar putea arunca în criză societăţile noastre. Prin urmare, este de datoria noastră comună să fim sinceri în comunicarea cu cetăţenii europeni”, a explicat Iohannis.
 
El a menţionat că ăn al treilea rând, "Cum poate Uniunea să îşi proiecteze şi mai mult atractivitatea în exterior?" este o altă întrebare-cheie care trebuie abordată atunci când privim spre viitorul nostru.
 
”Cum putem rămâne atractivi ca Uniune? Răspunsul este clar. Extinderea familiei europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea.  Deciziile istorice luate la Consiliul European din decembrie anul trecut cu privire la Republica Moldova şi Ucraina, precum şi cu privire la Bosnia şi Herţegovina şi Georgia, reprezintă o victorie pentru întreaga Uniune Europeană. Acest Parlament a sprijinit puternic acest obiectiv şi vă mulţumesc pentru asta”, a spus Iohannis.
 
Preşedintele a declarat că ”România - şi el personal, a susţinut acest obiectiv al extinderii, care confirmă  atractivitatea Uniunii într-o perioadă foarte dificilă, îi consolidează relevanţa geopolitică şi creează oportunităţi atât pentru statele membre, cât şi pentru ţările candidate. 
 
”Extinderea reprezintă o parte esenţială a răspunsului nostru strategic la evoluţiile geopolitice şi o investiţie cheie într-o pace durabilă, în stabilitate şi în democraţie în Vecinătatea noastră.În acelaşi timp, Uniunea Europeană trebuie să îşi asume un rol principal la nivel mondial în menţinerea ordinii internaţionale, ca o precondiţie pentru păstrarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre. Ponderea economică a Uniunii Europene trebuie să fie reflectată de rolul său politic la nivel internaţional”, a spus Iohannis.
 
Potrivit preşedintelui, provocările cu care ne confruntăm sunt globale, iar unele dintre ele pot fi rezolvate doar prin promovarea relaţiilor cu parteneri care au valori şi interese similare.
 
”Asigurarea acestei reţele strategice de parteneriate reziliente ne va face mai puternici şi mai competitivi pe termen lung.  De aceea, trebuie să ne intensificăm eforturile de deschidere la nivel mondial către Africa, Asia-Pacific şi America Latină. Şi trebuie să consolidăm în continuare legătura transatlantică - acest aspect este crucial pentru succesul nostru”, a afirmat el.
 
Klaus Iohannis a menţionat că două ultime întrebări apar în reflecţia noastră: "Dispunem de mijloacele necesare pentru a ne atinge obiectivele? Şi care este calea de urmat, care este viitorul Uniunii?".
 
”Uniunea dispune de instrumente juridice şi instituţionale pentru a-şi atinge obiectivele, iar răspunsul la pandemie şi la criza care a urmat este edificator în acest sens. Dar este la fel de evident că trebuie să eficientizăm capacitatea noastră de luare a deciziilor. Trebuie să analizăm îndeaproape ce măsuri pot fi luate într-un context în care unii consideră că o eficienţă reală a mecanismelor de luare a deciziilor este imposibilă fără redeschiderea Tratatelor, în timp ce alţii exclud în mod radical această posibilitate. Nu există nicio îndoială că măsuri precum cele discutate în legătură cu Votul cu Majoritate Calificată în domenii specifice ale politicii externe şi de securitate pot fi luate fără redeschiderea Tratatelor.  Fără a exclude modificarea Tratatelor la un moment dat, trebuie să folosim toate posibilităţile disponibile în cadrul Tratatelor pentru un proces de luare a deciziilor mai uşor şi mai rapid. România este pe deplin angajată în acest exerciţiu”, a mai spus Klaus Iohannis. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.