Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că a discutat cu omologul argentinian Alberto Fernández despre intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, pentru că ţara noastră prezintă oportunităţi enorme pentru investitori. „Să nu îşi imagineze cineva că din cauza războiului în România lucrurile merg prost. Nu, în România lucrurile merg foarte bine. Pot să vă spun că România este una dintre economiile care, cu toate că este lângă război, creşte. Creşte în fiecare an”, a adăugat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Problema are soluţii aparent simple, în realitate foarte complicate. Noi dorim o intensificare a schimburilor comerciale, dar pentru asta trebuie să existe o cunoaştere reciprocă mult mai bună şi cred că în acest moment în care ne aflăm, din istorie acum, întâlnirea dintre noi doi poate să dea exact impulsul necesar şi să încurajeze mediul economic, investitorii să se intereseze reciproc despre ţările noastre, despre oportunităţile economice şi de exemplu în România oportunităţile sunt enorme. Să nu îşi imagineze cineva că din cauza războiului în România lucrurile merg prost. Nu, în România lucrurile merg foarte bine. Pot să vă spun că România este una dintre economiile care, cu toate că este lângă război, creşte. Creşte în fiecare an. Avem investiţii foarte multe şi domnului preşedinte i-am transmis că îi invităm pe investitorii argentinieni în primă fază să ne cunoască. Să vină, să vadă, să cerceteze piaţa şi să facă investiţii. Acelaşi lucru este adevărat şi invers. Peste tot în lume există oportunităţi şi părerea mea şi a domnului preşedinte Fernandez este să fructificăm aceste oportunităţi, în primul rând între ţări prietene, unde lucrurile pot funcţiona foarte bine”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută cu omologul argentinian Alberto Fernández, marţi la Palatul Prezidenţial Casa Rosada din Buenos Aires.

Şeful statului a adăugat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este o problemă globală, nu doar europeană, aşa cum susţin unii în mod eronat, pentru că efectele se resimt la scară largă.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

„Iar în ce priveşte războiul din Ucraina, război pornit de Rusia împotriva Ucrainei, am discutat cred că din 60 de minute cât am stat împreună, jumătate despre război. Suntem amândoi foarte îngrijoraţi şi amândoi condamnăm războiul de agresiune, dar trebuie să căutăm şi capătul celălalt, să găsim o soluţie pentru a convinge părţile beligerante să se aşeze şi să înceapă negocieri de pace. Impactul economic al acestui război este semnificativ, foarte mare în UE, dar efectele şi valurile de şoc merg peste tot. Se simt şi în economia argentiniană şi în celelalte state latino-americane în care am fost mi-a fost relatat că se simte impactul acestui război. Deci cu atât mai mult este o problemă globală. Nu este cum spun unii eronat o problemă europeană. Este o problemă globală şi trebuie rezolvată prin diplomaţie, în cadrul arhitecturii internaţionale recunoscute”, a completat preşedintele Iohannis.

El a mai precizată că rezultatele turneului pe care l-a efectuat în America de Sud sunt eminamente pozitive. Şeful statului a subliniat că România este văzută bine, dar că este nevoie de o cooperare economică mult mai aprofundată cu ţările din această zonă, deoarece relaţia în acest domeniu este departe de potenţialul pe care îl are.

„Acest turneu a avut rezultate eminamente pozitive. Am avut ocazia să discut, după mulţi ani de când nu s-a mai întâmplat la nivel de preşedinte, cu prieteni tradiţionali ai României cum astăzi am discutat cu preşedintele Fernández. Sunt extrem de importante aceste contacte şi mie, personal, îmi pare rău că ele au avut nevoie de o perioadă atât de lungă ca să se întâmple, dar cred că acum este foarte bine că ne-am văzut. Este foarte important să avem discuţii faţă în faţă şi chiar înainte am discutat cu domnul preşedinte – în Uniunea Europeană când discutăm despre MERCOSUR şi relaţia noastră găsesc un punct de vedere, când discut aici, la faţa locului, evident că pot să înţeleg mult mai bine poziţia prietenilor latino-americani şi să duc aceste concluzii în Consiliul European. România este văzută bine, dar ambiţia mea este să fie chiar văzută şi să înţeleagă prietenii noştri că dorim o aprofundare reală a relaţiilor, dorim o cooperare economică mult, mult aprofundată fiindcă trebuie să recunoştem avem o relaţie economică bună, dar care este departe de potenţialul la care poate fi. Colaborările sectoriale sunt dorite, dar multe sunt încă într-¬o fază incipientă: agricultură, cercetare, educaţie, digitalizare, le-am menţionat pe toate înainte. Eu cred că prin această vizită am contribuit la o conştientizare importantă la prietenii noştri. România există, este prezentă şi doreşte să aprofundeze aceste relaţii. Am fost primiţi foarte bine peste tot, evident şi aici în Buenos Aires şi, pe această cale, doresc să le mulţumesc tuturor pentru primirea şi deschiderea cu care am fost trataţi”, a explicat preşedintele Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.