Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care sunt retrase decoraţiile primite de către fosta preşedintă Siveco Irina Socol şi foştii directori generali ai Hidroelectrica Traian Oprea şi Eugen Pena, deciziile retragerii fiind determinate de condamnările penale definitive ale celor trei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eugen Pena şi Traian Oprea, foşti directori generali ai Hidroelectrica au fost decoraţi cu Ordinul ”Servicul Credincios” în rang de Cavaler de către fostul preşedinte Ion Iliescu în noiembrie 2002, respectiv decembrie 2004. Irina Socol a fost decorată cu Ordinul ”Pentru Merit” în rang de Cavaler în februarie 2003.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 25 aprilie a.c., decretele privind retragerea decoraţiilor domnilor Pena Eugen şi Oprea Viorel Traian, precum şi a doamnei Socol Irina.

În februarie 2016, Pena şi Oprea au fost condamnaţi definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani de închisoare în dosarul Hidroloectrica, în care a fost condamnat şi fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş. Pena şi Oprea au fost condamnaţi pentru contractele care au adus prejudicii companiei Hidroelectrica şi care au dus la periclitarea sistemului energetic naţional.

Irina Socol a fost condamnată definitiv, în 3  mai 2016, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a redus cu un an pedeapsa primită la judecarea pe fond, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Din pedeapsa Irinei Socol a fost scăzută durata reţinerii şi arestării preventive şi cea a arestului la domiciliu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.