Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus marţi că nu ştie dacă formaţiunea sa va vota sau nu învestirea lui Gabriel Vlase la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), afirmând că nu contează cine conduce instituţia şi nu depinde de UDMR cine este propus sau susţinut pentru funcţie. El a mai afirmat că nu are nimic de spus despre Vlase, carecterizându-l ca fiind un om corect şi care poate să conducă Serviciul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Vă spun când avem pe ordinea de zi (dacă votăm sau nu – n.r.). Nu contează cine conduce SIE. Nu depinde de noi, nu noi propunem, nu noi susţinem, noi nu avem niciun membru în Comisia de control. Putem să votăm, putem să nu vortăm, vom vedea. Despre persoana lui Vlase eu nu am nimic de spus. Este un om corect din Parlament, poate să conducă bine SIE. Până nu discutăm în grup nu amc um să dau niciun mesaj. Mi se pare un om care se va descurca, sunt convins”, a explicat Kelemen Hunor, întrebat cum vede nominalizarea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, în şedinţa de marţi, ca deputatul PSD Gabriel Vlase, propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), să fie audiat joi în Comisia de spcialitate, urmând că săptămâna viitoare să fie votat de plenul Parlamentului, a anunţat secretarul Biroului permanent al Camerei, Georgian Pop.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis acum două săptămâni o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a deputatului PSD Petru-Gabriel Vlase. 

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat atunci la Neptun, referindu-se la nominalizarea lui Gabriel Vlase la SIE, că şi el şi Călin Popescu Tăriceanu au primit o adresă în acest sens de la preşedintele Klaus Iohannis, despre care a spus că "aduce mai multe întrebări decât clarificări". Ironizând declaraţia şefului stattului cu privire la decizia CCR pe tema revocării Laurei Codruţa Kovesi, a adăugat: "O să o citesc până o să înţeleg".

"Bănuiesc că o să mă întrebe presa după aia, o să spun de acuma ca să folosescă alte întrebări. Să vorbesc puţin despre propunerea pentru SIE. Într-adevăr am primit o adresă de la preşedinte, şi eu şi Călin Popescu Tăriceanu, cu o propunere pentru SiE. Şi acuma ca să citez un clasic în viaţă, încerc să îmi aduc aminte. Această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări, o să o citesc până o să înţeleg, poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă, o să vă comunic. Ăsta e răspunsul la întrebarea nerostită cu nominalizarea pentru SIE", a spus Dragnea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Gabriel Vlase, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE) este persoana potrivită, spunând că este un om care i-a făcut o impresie bună, în ciuda faptului că vineri s-a declarat surprins de nominalizare. Liderul ALDE a mai explicat faptul că preşedintele şi-a dat seama că, dacă ar fi venit cu o altă propunere, care să nu fie din cadrul Coaliţiei PSD-ALDE, nu ar fi avut nicio şansă să treacă prin Parlament.

Gabriel Vlase este vicepreşedinte PSD, deputat de Bacău aflat la al patrulea mandat şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Conform CV-ului său, este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii (ANI). În 2015, numele lui Vlase apărea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din judeţul Bacău, în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la doi ani de închisoare cu executare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.