Preşedintele comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei, social-democratul Florin Iordache, a declarat marţi că proiectul de modificare a legii răspunderii magistraţilor, parte din pachetul privind legile Justiţiei, prevede definiri mai clare a ceea ce înseamnă reaua credinţă şi grava neglijenţă cât şi termenul de prescripţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În 303 (legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor - n. red.) am definit mai clar ce înseamnă reaua credinţă şi grava neglijenţă, cât şi termenul de prescripţie. Termenul de prescripţie noi l-am stabilit la un an de când a fost plătită paguba de către stat, pentru că aşa cum era actuala prevedere - un an de la faptă practic în toate cazurile nu exista nicio posibilitate de a te întoarce împotriva celui care într-un fel sau altul prin rea credinţă sau gravă neglijenţă la o anumită hotărâre. Vorbesc de răspunderea magistraţilor”, a declarat Florin Iordache.

Social-democratul a mai spus că, în privinţa legii 304 din 2004 privind organizarea judiciară, modificările vizează timpul în care un judecător este obligat sa redacteze motivarea unei sentinţe.

”Am spus ca sunt 30 de zile, dar nu mai mult de 90, astfel încât numai în cazuri excepţionale să existe întotdeauna posibilitatea ca cel care sau pe care îl viezază motivarea unei hotărâri să poate merge mai departe, fie că merge la o instanţă internaţională fie că merge la o instanţă românească”, a precizat el.

Iordache a explicat că s-a făcut şi o a doua modificare la legea 304, care vizează, în cadrul Parchetului General, înfiinţarea unei direcţii speciale de investigare a infracţiuniulor pe care le-au făcut magistraţii.

”Va fi în subordinea procurorului general. Deci la Parchet am spus ca direcţie specială, şeful acestei direcţii având rangul de procuror general adjunct în cadrul parchetului general”, a mai spus Iordache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.