Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în marja participării luni la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, că România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împoriva Rusiei, însă este un subiect foarte complicat pentru că foarte multe economii europene depind de aceste materii prime. Şeful statului a adăugat că o altă temă a reuniunii o constituie sprijinul umanitar şi financiar acordat Ucrainei, prin înlesnirea exportului de grâu, de exemplu. O altă temă ar fi cea legată de securitatea alimentară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, discutăm din mai multe puncte de vedere, discutăm despre sprijinul umanitar pentru Ucraina, cât şi un sprijin bugetar. E vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu pentru a înlesni exportul de grâu, cât şi o temă legată de securitatea alimentară, temă la care voi reveni imediat. Este vorba însă şi de deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet despre care se discută la Bruxelles de câteva săptămâni. Este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat pentru că foarte multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară. Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţie, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text, şi voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând ca în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia Europeană să ia de urgenţă măsuri pentru veni, de exemplu în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a afirmat luni Klaus Iohannis.

El a adăugat, referitor la exportul de cereale cauzat de blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, că începe să se vadă un soi de efect de domino care va ajunge până în Africa, America de Sud şi Asia.

„Avem în continuare o temă pe care am menţionat-o deja, securitatea alimentară. Prin evoluţiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei au apărut sincope în lanţurile de aprovizonare. Una din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea să exporte cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia şi temele sunt extrem de sensibile. Le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru, sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale, însă  trebuie făcut mult mai mult şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta”, a mai explicat şeful statului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.