Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 53/2022 privind modificarea şi completarea legii 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare, furnizorii de portofele digitale, agenţii şi dezvoltatorii imobiliari, alte persoane care comercializează diverse tipuri de bunuri vor avea obligaţia de a notifica Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în termen de 15 zile şi exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea, în sarcina entităţilor raportoare prevăzute la art. 5, alin. (1) lit. g)-k) din Legea nr. 129/2019, cu modificările şi completările ulterioare (furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare, furnizorii de portofele digitale, agenţii şi dezvoltatorii imobiliari, alte persoane care comercializează diverse tipuri de bunuri), a obligaţiei de a notifica Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în termen de 15 zile şi exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activităţii care intră sub incidenţa acestei legi.

Această evidenţă este necesară pentru ca Oficiul să aibă posibilitatea identificării, monitorizării şi supravegherii acestor entităţi care se află în supravegherea directă a Oficiului şi care desfăşoară efectiv activităţile ce intră sub incidenţa Legii nr. 129/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, este introdusă o nouă contravenţie constând în nerespectarea acestei obligaţii a entităţilor raportoare şi sunt stabilite sancţiunile pentru săvârşirea acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.