Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretele de numire în funcţie a noilor judecători şi procurori absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii. Şeful statului a transmis un mesaj acestora prin care le-a spus că românii se aşteaptă să aibă o conduită morală ireproşabilă. Acesta a mai spus că „o justiţie independentă reprezintă un element de referinţă pentru statul de drept şi, mai mult decât atât, este oglinda în care se reflectă, în cele din urmă, gradul de civilizaţie la care a ajuns o societate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Vă felicit pentru că aţi ajuns în punctul în care vi se deschid orizonturile carierelor pe care le-aţi ales! Sunteţi de astăzi apărătorii drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Este rodul unui efort susţinut, al miilor de ore de muncă, de studiu temeinic şi al hotărârii voastre de a vă pune energia, pasiunea şi cunoştinţele în slujba dreptăţii. Templul justiţiei se clădeşte atât pe conştiinţe curate şi drepte, cât şi pe caractere puternice, iar românii aşteaptă să aveţi o conduită morală ireproşabilă. Începând de astăzi, deveniţi veritabile repere pentru societate, cu un rol esenţial pentru consolidarea statului de drept în România. Judecătorii şi procurorii sunt gardienii valorilor pe care un sistem de drept este clădit, acţionând cu imparţialitate şi profesionalism. O justiţie independentă reprezintă un element de referinţă pentru statul de drept şi, mai mult decât atât, este oglinda în care se reflectă, în cele din urmă, gradul de civilizaţie la care a ajuns o societate”, a precizat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
 
Şeful statului a adăugat că generaţia noilor magistraţi a resimţit imprevizibilitatea legislativă şi lipsa de stabilitate.
 
„Generaţia dumneavoastră a resimţit pe deplin ce înseamnă imprevizibilitatea legislativă sau lipsa de stabilitate a unor repere clare, care să vă călăuzească în activitatea pe care astăzi o începeţi, iar perioada dumneavoastră de formare s-a suprapus cu una dintre cele mai nefaste epoci pentru justiţia din România. Reacţia fermă a societăţii, a partidelor democratice şi folosirea tuturor pârghiilor constituţionale pe care, ca Preşedinte al României, le-am avut la dispoziţie au făcut ca acel asalt generalizat la adresa justiţiei şi a statului de drept să fie stopat. Justiţia este mai presus de interesul politic vremelnic, iar românii au dovedit că îşi doresc o societate cu un sistem juridic modern şi european. Recent, Guvernul României a prezentat primele rezultate ale unui efort de reconstrucţie şi a lansat o invitaţie la dialog reprezentanţilor sistemului judiciar, Consiliului Superior al Magistraturii şi asociaţiilor profesionale”, a completat Iohannis.
 
Preşedintele Iohannis i-a îndemnat pe noii magistraţi să fie mereu preocupaţi de aceste teme şi să fie parte a acestui dialog. El a mai spus că o democraţie autentică este consolidată în timp.
 
„Comunicarea şi independenţa sistemului judiciar faţă de celelalte autorităţi ale statului, dar şi modul în care profesioniştii din sistemul de justiţie cooperează sunt la fel de importante pentru bunul mers al justiţiei, pentru că deciziile legislative vă privesc în mod direct şi vă afectează activitatea. O democraţie autentică se consolidează în timp, iar dumneavoastră veţi fi în prima linie a acestui efort. Integritatea, profesionalismul şi justeţea fiecărei decizii pe care o veţi lua, a fiecărei interacţiuni cu justiţiabilii construiesc, la nivel statal, imaginea justiţiei din România. Vă doresc să vă păstraţi energia şi idealurile care v-au făcut să alegeţi această profesie şi vă urez mult succes în activitate!”, a conchis şeful statului. 
 
Lista noilor magistraţi poate fi consultată AICI
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.