Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat despre "încercarea de muşamalizare a dosarului de plagiat al premierului Nicolae Ciucă" şi dacă aceasta afectează credibilitatea proiectului său "România Educată", că, în opinia sa, autorităţile "îşi fac treaba". "Nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician, şi, pe de altă parte, am toată încrederea că toţi care sunt puşi să analizeze îşi fac treaba ca lumea", a arătat el. Iohannis a menţionat că, în ceea ce priveşte plagiatul, a discutat aceste speţe cu cei care se ocupă de ele, Ministerul Educaţiei, şi a primit asigurări că "toate procedurile sunt respectate şi în continuare legislaţia pe care se lucrează va fi una modernă şi care previne astfel de evenimente".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a fost întrebat, marţi, în conferinţa de presă, dacă poate "muşamalizarea la care au recurs autorităţile, sau încercarea de muşamalizare a dosarului de plagiat al premierului Nicolae Ciucă" să afecteze în vreun fel credibilitatea proiectului său "România Educată” şi  să genereze eventual activarea clauzei prin care fondurile europene să fie garantate de respectarea statului de drept.

"Nu cred că una cu alta au ceva de-a face, şi eu cred în continuare că autorităţile îşi fac treaba. Şi, dacă vorbim despre chestiuni legate de plagiat, am discutat aceste speţe cu cei care se ocupă de ele, în speţă Ministerul Educaţiei, şi am primit asigurări că toate procedurile sunt respectate şi în continuare legislaţia pe care se lucrează va fi una modernă şi care previne astfel de evenimente. În rest, credeţi-mă că nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician, şi, pe de altă parte, am toată încrederea că toţi care sunt puşi să analizeze îşi fac treaba ca lumea", a afirmat preşedintele.

Iohannis a fost întrebat ulterior despre cazul jurnalistei Emilia Şercan, care a dezvăluit problemele legate de lucrarea de doctorat a premierului, care a fost ameninţată de rectorul Academiei de Poliţie şi care e subiectul unui kompromat şi cum este posibil să păţească un jurnalist aşa ceva într-o ţară a Uniunii Europene.

"Da, este o chestiune care a generat multe preocupări şi multe ştiri, şi pe bună dreptate. Însă nu cred că pot să fac eu lumină în această speţă. Însă sunt încredinţat că autorităţile competente o vor face. Câteodată durează luni sau ani până când într-o speţă avem claritate şi avem toate răspunsurile, însă trebuie să avem răbdare ca autorităţile competente să îşi facă treaba. Şi, dacă cineva a greşit, mie mi se pare absolut corect să fie tras la răspundere şi să plătească", a susţinut Klaus Iohannis.

G4Media a relatat că ”o scăpare a unui funcţionar din cadrul Curţii de Apel Bucureşti constituie un indiciu solid, care arată că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat ar fi fost ”direcţionat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif.

Jurnaliştii au scris că, pentru ca judecata să ajungă pe masa lui Iosif şi să fie trucat procesul de repartizare aleatorie a dosarului, a fost folosită metoda ”coperta”, cunoscută de mai multă vreme în sistemul judiciar, au mai explicat sursele citate. În final, magistratul Iosif a luat decizia pe care Ciucă şi-a dorit-o, o premieră în jurisprudenţă. G4Media.ro a dezvăluit, săptămâna trecută, că, în trecut, Iosif a fost promovat în mai multe funcţii guvernamentale de PNL, formaţiunea al cărei presedinte este, în prezent, chiar Nicolae Ciucă.

La scurt timp după dezvăluirea G4Media.ro, Iosif a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o cerere de pensionare care i-a fost aprobată. Între magistrat şi actualul Guvern al premierului Ciucă mai există o legătură, conform G4Media.ro, aceea că până anul trecut, Marius Iosif şi Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului au fost membri ai aceleiaşi Loje Masonice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.