Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, despre faptul că presa internaţională speculează că Ungaria ar putea fi exclusă din formatul Summiturilor B9 din cauza că nu a fost de acord cu deciziile luate de statele partenere, că este „o informaţie de tip fake news”. „Nu s-a discutat despre nicio excludere şi nici nu se va discuta”, a adăugat şeful statului şi a punctat că Ungaria şi Slovacia nu au fost reprezentate de preşedinţi la Summitul B9, marţi la Riga, ci de ambasadorii celor două ţări. „Deci nu este nicio problemă din punct de vedere diplomatic”, a mai spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu, nu s-a discutat despre nicio excludere şi nici nu se va discuta. Este o informaţie de tip fake news. Nu a fost o temă asta şi nu este prima dată când un stat nu este reprezentat chiar de preşedinte, chit că ar fi optim ca reprezentarea să fie la cel mai înalt nivel posibil. Cele două state menţionate de dumneavoastră au fost reprezentate instituţional de ambasadorii lor. Deci nu este nicio problemă din punct de vedere diplomatic. Iar în ce priveşte concluziile Summitului, într-adevăr, un stat membru nu a putut să fie de acord cu aceste concluzii şi cutuma care a fost dezvoltată chiar în UE este că, atunci când nu se găseşte un limbaj comun, cel care conduce sau cei care conduc respectiva întrunire pot emite un comunicat în numele celor care s-au adunat, lucru care se întâmplă şi acum. Nu este nimic ieşit din comun şi în realitate nu este o problemă. Noi în B9 nu luăm decizii, noi ne consultăm, formulăm puncte de vedere cu care credem că facem NATO să funcţioneze mai bine”, a declarat Iohannis, întrebat despre absenţa la Summitul B9 de la Riga a preşedinţilor Ungariei şi Slovaciei şi despre faptul că în presa internaţională a fost speculat că s-ar putea ajunge la o excludere a Ungariei din acest format din cauză că nu a fost de acord cu deciziile partenerilor.

Chestionat dacă ar putea fi un semnal de îngrijorare pentru Summitul de la Washington şi concluziile acelui Summit, şeful statului a răspuns scurt: „Nu cred că este o problemă”. 

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.