Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, vineri, un mesaj participanţilor la dezbaterea „Educaţie religioasă între Radicalism şi Toleranţă” în care a susţinut că este de interes naţional respingerea de către culte a politizării, radicalizării discursului şi a fundamentalismului, în timp ce statul trebuie să respecte libertatea şi autonomia religioasă şi să fie neutru în relaţiile cu toate cultele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezbaterea internaţională cu tema „Educaţia Religioasă între Radicalism şi Toleranţă” este un proiect realizat prin colaborarea dintre Universitatea din Viena şi Universitatea Bucureşti, fiind invitaţi reprezentanţi ai cultelor şi ai instituţiilor de învăţământ superior. Printre inivitaţi a fost şi Sergiu Nistor, consilier prezidenţial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, care a citit mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Credinţele şi convingerile religioase trebuie considerate şi respectate drept componente istorice ale identităţii şi contributori importanţi la însănătoşirea societăţii noastre. De aceea este de interes naţional respectarea libertăţii şi autonomiei cultelor religioase în raport cu Statul, dar şi a neutralităţii acestuia în raport cu toate cultele, precum şi respingerea de către culte a oricăror forme de politizare, radicalizare a discursului sau fundamentalism, şi propovăduirea spiritului de toleranţă şi respect reciproc între cetăţeni, indiferent de opiniile şi convingerile lor”, se arată în mesajul preşedintelui.

El a subliniat necesitatea cultivării dialogului interconfesional, a toleranţei şi respectului pentru diversitatea etnică, religioasă şi culturală, într-o lume în care conflictele generate religios se extind.

”Asistăm astăzi, din păcate, la conflicte fără precedent în istoria recentă, care pun sub semnul întrebării capacitatea sferelor religioasă şi laică de a comunica, de a găsi împreună un numitor comun. Cu atât mai mult, devine urgentă cultivarea dialogului, în sensul cunoaşterii şi al toleranţei, al respectului pentru diversitatea etnică, religioasă, culturală. Nu putem evolua decât construind legături durabile între naţiuni, comunităţi şi oameni, arătând respectul cuvenit pentru o cultură a dialogului, exersând arta bunei întâmpinări”, consideră Iohannis.

Din această persectivă, preşedintele a subliniat rolul şcolii în educaţia în favoarea toleranţei şi respectului, ca soluţie la contracararea extremismului.

”În România există o tradiţie semnificativă a convieţuirii armonioase între comunităţi diferite etnic şi religios. Vă invit să o aprofundăm şi prin intervenţiile dumneavoastră în cadrul acestei conferinţe internaţionale, şi să o dezvoltăm în viaţa de zi cu zi ca pe o moştenire de preţ ce trebuie transmisă copiilor noştri”, a conchis Iohannis

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.