Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, de Ziua Constituţiei, că legea fundamentală din 1991 a consfinţit un angajament pentru democraţie, stat de drept şi pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi i-a îndemnat pe judecătorii constituţionali să rămână vigilenţi şi să protejeze esenţa regimului democratic din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putem afirma astăzi că România a avut un cadru constituţional solid, care a consfinţit un angajament pentru democraţie, stat de drept, garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale individului. O Constituţie nu este doar o lege fundamentală, ci şi o declaraţie de principii şi o proiecţie pentru viitor”, a declarat preşedintele Iohannis în cadrul ceremoniei marcării a 25 ani de la adoptarea Constituţiei din 1991.

Şeful statului a mai spus că, ”într-o democraţie, Constituţia este liantul care uneşte cetăţenii în jurul unei axe a valorilor” şi că legea fundamentală ”este un instrument de menţinere a echilibrului între autorităţile statului şi între autorităţi şi cetăţeni”.

Klaus Iohannis a amintit şi de momentul revizuiruirii din 2003 a Constituţiei pentru aderarea României la Uniunea Europeană şi la NATO.

”Aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO s-a realizat sub imperiul acestei Constituţii. Revizuirea din 2003 a facilitat accesul României în structurile transatlantice, ceea ce dovedeşte că Legea fundamentală poate fi îmbunătăţită atunci când în joc sunt valori şi interese fundamentale ale statului şi ale cetăţenilor. Consacrarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor în Constituţie, inclusiv protejarea lor în practică de către instanţele judecătoreşti şi Curtea Constituţională, au constituit premisele consolidării principiilor democratice occidentale la nivelul societăţii româneşti”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre necesitarea revizuirii Constituţiei, dar numai în urma unei evaluări ”făcută obiectiv, responsabil, cu profesionalism şi detaşat de pasiunile politice ale momentului sau de interesele contextuale ale politicienilor”.

”E necesară o dezbatere de substanţă la nivelul întregii societăţi şi o privire îndreptată spre viitor pentru a decide cu privire la reformarea legii fundamentale. În aceşti ani, România a parcurs diverse etape, dar a câştigat cu certitudine în materie de valori şi consolidare democratică, de stat de drept şi domnia legii. Aceste câştiguri sunt ale noastre, ale tuturor. Ele trebuie păstrate şi potenţate cu fiecare exerciţiu democratic, oricine ar câştiga alegeri şi ar deţine puterea la un moment dat”, a adăugat şeful statului.

El a adresat şi un îndemn judecătorilor Curţii Constituţionale să rămână în continuare vigilenţi. ”Îmi doresc şi ne doresc ca instanţa de contencios constituţional să rămână în continuare vigilentă şi să protejeze constant esenţa regimului democratic din România”, a încheiat preşedintele.

Klaus Iohannis a participat joi la ceremonia dedicată Zilei Constituţiei, pe 8 decembrie împlinindu-se 25 de ani de la adoptarea legii fundamentale din 1991. La eveniment au luat parte actualii şi foştii judecători ai Curţii Constituţionale, parlamentari şi consilieri prezidenţiali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.