Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului, miercuri, o cerere de reexaminare cu privire la legea care impune condiţii stricte privind vânzarea medicamentelor online şi vrea ca deputaţii şi senatorii, nu Ministerul Sănătăţii, să precizeze clar lista produselor care pot fi comercializate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul a adoptat, la începutul lunii martie, propunerea legislativă care prevede obligativitatea farmaciilor de a se acredita la Ministerul Sănătăţii pentru a putea vinde medicamente în mediul online, altfel riscând amenzi de până la 20.000 de lei sau chiar închiderea.

Proiectul modifică Legea Farmaciei şi instituie posibilitatea vânzării şi eliberării prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală numai de către farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii, în condiţiile stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii; totodată, controlul şi supravegherea privind vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală urmează a fi exercitate de Ministerul Sănătăţii.

"Considerăm că reglementarea acestui tip de  vânzare a medicamentelor era necesară, însă intervenţiile legislative operate prin legea transmisă la promulgare se impun a fi corelate cu celelalte dispoziţii din cuprinsul Legii farmaciei nr. 266/2008 şi chiar completate, astfel încât să permită tuturor destinatarilor legii să-şi conformeze conduita şi scopul avut în vedere de legiuitor, acela de a clarifica un domeniu nereglementat, să fie atins", se arată în solicitarea de reexaminare.

Klaus Iohannis indică anumite "discrepanţe" din lege şi spune că acestea trebuie rezolvate de Parlament pentru a nu lăsa loc de interpretare cu privire la aplicarea legii. Mai mult, preşedintele cere şi clarificări din partea parlamentarilor cu privire la lista de medicamente permise spre a fi vândute online, după ce Legislativul a trasat această sarcină Guvernului.

"Considerăm că se impune o reanalizare a prevederilor legii transmise la promulgare atât sub aspectul punerii de acord a acestora, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea prin lege a condiţiilor în care se realizează vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, urmând ca acestea să fie detaliate şi nu stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii", se mai arată în cere.

Klaus Iohannis aminteşte şi existenţa unor directive europene care reglementează acest domeniu.

Proiectul a fost iniţiat de un grup de 31 de senatori şi deputaţi PSD, PNL, ALDE şi ai minorităţilor şi a fost respins de Senat, în luna noiembrie 2015, deşi Guvernul a transmis un punct de vedere pozitiv, cu amendamente. În Camera Deputaţilor, membrii Comisiei pentru sănătate au reluat discuţiile, dorind să adopte, cu modificări, acest proiect de lege.

În forma care a trecut de forul decizional, farmaciile vor trebui să se acrediteze la Ministerul Sănătăţii pentru a putea comercializa medicamente în mediul online, fiind vorba despre o procedură separată de cea a acreditării pentru vânzarea în unităţi farmaceutice. Încălcarea prevederilor acestei legi reprezintă contravenţii, potrivit iniţiativei, şi se pedepseşte cu amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei, precum şi cu suspendarea activităţii.

Mai mult, la propunerea Ministerului Sănătăţii, vor fi aplicate şi amenzi de la 30.000 la 50.000 de lei pentru deţinerea sau eliberarea în farmacii, în mediul online, a unor medicamente interzise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.