Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că bugetul propus de PSD - ALDE şi adoptat astăzi de Parlament arată dispreţul total al coaliţiei majoritare faţă de aşteptările românilor. Coaliţia PSD-ALDE nu face altceva decât să demonstreze incompetenţă, oportunism şi rea-voinţă prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare şi responsabilitate, afirmă şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Bugetul de stat pe 2019 a fost votat de Parlament/ Dăncilă: Bugetul reflectă realitatea economică şi socială din din România. E un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că bugetul propus de PSD-ALDE, şi adoptat astăzi de Parlament, arată dispreţul total al coaliţiei majoritare faţă de aşteptările românilor, care vor o guvernare responsabilă şi credibilă, preocupată de nevoile reale ale oamenilor. La nivelul Executivului, însă, lucrurile sunt complet diferite faţă de ceea ce îşi doresc cetăţenii, iar acest buget reprezintă cel mai elocvent exemplu al unei guvernări care amanetează viitorul românilor. Cu o abordare rigidă şi autoritară, PSD-ALDE a venit în Parlament, cu o întârziere nepermis de mare faţă de termenul legal, cu un buget care nu poate fi executat. Întârzierea fără precedent a bugetului arată, de fapt, lipsa de soluţii reale ale guvernării în raport cu promisiunile făcute. În pofida încercării PSD de a adopta pe repede înainte acest buget, Partidul Naţional Liberal a reuşit să treacă un amendament care aduce beneficii reale pentru milioane de familii din România: majorarea semnificativă a alocaţiilor pentru copii. Este o victorie importantă a opoziţiei, care ar fi putut să nu rămână singulară, dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi fost interesată în mod real de a identifica acele măsuri care să conducă la prosperitate şi la o viaţă mai bună pentru români", afirmă preşedintele.

El consideră că bugetul este bazat pe surse de finanţare speculative şi  neglijează persoanele cu dizabilităţi şi copiii orfani.

"PSD nu doar că ignoră situaţia persoanelor cu dizabilităţi, dar pedepseşte într-un mod cinic sute de mii de persoane cu dizabilităţi grave, precum şi familiile acestora. În bugetul PSD-ALDE pe 2019, cheltuielile pentru persoanele cu dizabilităţi sunt lăsate integral în sarcina autorităţilor locale. În contextul situaţiei critice în care sunt aduse autorităţile locale în ceea ce priveşte alocările bugetare, există riscul imposibilităţii de plată a tuturor cheltuielilor aferente persoanelor din sistemul de asistenţă socială", remaarcă Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia că bugetul este construit în mod superficial, bazat pe cifre supraestimate în raport cu realităţile economice, neglijează investiţiile şi prejudiciază nevoile reale ale românilor de a beneficia de infrastructură, de autostrăzi, de şcoli, spitale, grădiniţe, adică tocmai ceea ce PSD a promis şi nu face.

"Este inacceptabil să vinzi iluzii românilor şi să prezinţi bugetul pe 2019 drept un buget al investiţiilor, când, în realitate, bugetul prevede reducerea semnificativă a investiţiilor din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul 2018. În acest context, este cu atât mai revoltătoare creşterea excesivă a fondurilor alocate partidelor parlamentare. PSD profită din plin de aceste majorări pe care şi le-a dat singur cu atâta dărnicie, în vreme ce nu a găsit resurse bugetare pentru a acoperi în mod echilibrat necesităţile din atât de multe domenii esenţiale deficitare", afirmă preşedintele..

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că PSD şi ALDE "au dus populismul şi demagogia în zona iresponsabilităţii grave, prin punerea în pericol a stabilităţii şi predictibilităţii economice".

"Coaliţia PSD-ALDE nu face altceva decât să demonstreze incompetenţă, oportunism şi rea-voinţă prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare şi responsabilitate. În loc să fie un buget credibil şi sustenabil, care să consolideze situaţia finanţelor publice şi să ofere României predictibilitatea necesară, bugetul PSD-ALDE este din nou pe contrasensul realităţilor economice şi al aşteptărilor cetăţenilor", conchide Klaus Iohannis.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.