Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o întrevedere informală cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul Bulgariei Nikolai Denkov la care subiectul principal al discuţiei a fost aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie”, a declarat şeful statului. El a adăugat, chestionat dacă există o deschidere a Austriei privind ridicarea graniţelor aeriene pentru ţara noastră, cum a declarat premierul Marcel Ciolacu, până la finalul anului, că „mai este mult de negociat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Negocierea pe Schengen rămâne complicată. Am încheiat acum patru minute o întâlnire informală la care ne-a invitat doamna von der Leyen, preşedinta Comisiei. Au participat cancelarul austriac, premierul bulgar şi eu împreună cu  şerpaşii noştri. A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat, până când ajungem la o concluzie care este, evident, satisfăcătoare pentru toate părţile, fiindcă nu pot să îmi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte şi complet nesatisfăcătoare pentru altă parte. Nu vreau să intru în detalii. Suntem în negocieri, suntem în discuţii. Mai e de discutat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Bruxelles ce se întâmplă cu negocierile de aderare a României la Schengen, dacă rămâne complicată situaţia sau putem spera la o decizie privind Schengen, până la finalul acestui an.

Chestionat dacă optimismul moderat anunţat de premier o deschidere măcar pentru căile aeriene din martie rămâne în continuare viabil, şeful statului a răspuns: „Mai e mult de negociat”.

Întrebat din nou dacă exclude un Consiliu extraordinar până la finalul anului, în perioada Preşedinţiei spaniole, preşedintele Iohannis a replicat: „Nu exclud aşa ceva”.

„Negocierile merg mai departe. Toată lumea este foarte implicată, ca să mă exprim aşa. Sigur că, la un moment dat, dacă dintr-o dată se arată o soluţie, ea poate fi pusă în termeni formali, dar încă mai avem de lucru până atunci”, a completat Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară pe pagina sa de Facebook, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. „Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a mai explicat şeful Executivului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.