Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă va fi un vot pozitiv la Consiliul JAI din luna martie a anului 2023, că este sigur că România va deveni parte a spaţiului Schengen în anul care urmează şi a adăugat că nu o anumită dată la care se discută această aderare este miza, ci intrarea în Schengen este miza. La rândul său, preşedintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa a adăugat că ţara sa sprijină această aderare a României deoarece este foarte importantă solidaritatea europeană în contextul actual de securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În ce priveşte Schengen, eu am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen, însă v-aş ruga, şi pe toţi colegii dumneavoastră, să nu ne legăm neapărat de o anumită dată. Acelaşi lucru l-am spus şi când lumea a început să vehiculeze ca dată ultimativă 8 decembrie, şi, dacă vă amintiţi, am spus că pentru mine nu ziua de 8 decembrie este o miză, ci intrarea România în Schengen este o miză, şi intrarea României în Schengen rămâne obiectiv naţional de mare importanţă. România va intra în Schengen, dar acum, la acest moment, nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie. Speranţa - şi cred că nu mă înşel - a mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza, dar, sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi cel puţin teoretic un moment bun pentru a discuta această chestiune. Repet, eu personal mă aştept ca România să intre în Schengen în 2023, fără ca în acest moment să putem spune o dată când se ia decizia, dar, în acelaşi timp, pot să spun că în momentul în care cele două chestiuni care încă nu sunt lămurite – votul Austriei, respectiv votul mixt al Olandei – sunt lămurite, cu siguranţă un consiliu JAI va fi convocat şi răspunsul pe care îl aştept este unul pozitiv.”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă o decizie privind aderarea va fi luată la Consiliul JAI din luna martie.

Preşedintele Portugaliei a explicat că ţara sa va fi şi este de partea României cu privire la aderarea la Schengen.

„Portugalia întotdeauna a fost este şi va fi de partea României cât priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Aceasta e o poziţie nu doar naţională, ci şi europeană a Portugaliei în UE. Portugalia consideră că pentru UE importat să revizuiască poziţia adoptată recent şi să o facă cât mai curând cu putinţă. Solidaritatea europeană nu poate fi una parţială sau unilaterală, trebuie să fie o solidaritate globală. Şi înseamnă să evităm probleme suplimentare faţă de cele pe care le avem cu toţii în Europa şi în lume”, a declarat Marcelo Rebelo de Sousa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.