Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, referitor la planul de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat, chestionată dacă vor fi reduse şi cheltuielile de deplasare pentru unii demnitari sau funcţionari, că nu toate aceste cheltuieli sunt inoportune, unele dintre ele fiind fireşti. De exemplu, cheltuielile de deplasare pentru vizitele oficiale la Bruxelles au un rost, fiind mulţi funcţionari din minister care efectuează, în mod curent, astfel de plecări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Efectele se vor vedea ulterior actului normativ. Nu poţi să ai efectele înainte de cadru. De aceea insist să aşteptăm să vedem decizia politică formalizată în cadrul textelor legale şi, ulterior, sigur fiecare minister, fiecare autoritate publică va lua decizia conform acestui cadru. Nu pot să pun deloc carul înaintea boilor. Sunt tot felul de cheltuieli. Cheltuielile de deplasare să ştiţi că nu sunt toate inoportune, aşa cum sugeraţi. Sunt deplasări oficiale, sunt deplasări care îşi au rostul, sunt fireşti. Bruxelles de exemplu este o deplasare absolut obligatorie. Se face în mod curent de către funcţionari din cadrul ministerului. Sunt cursuri de formare. Pot să vă răspund la aceeaşi întrebare despre cheltuieli asupra cărora nu se poate răspunde”, a afirmat Alina Gorghiu, luni la sediul PNL din Capitală, chestionată despre măsurile din planul de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că rămâne de văzut ce cheltuieli vor rămâne şi la care se va renunţa.

„Vom vedea în ce măsură se poate renunţa la anumite cheltuieli, în ce măsură anumite cheltuieli trebuie să rămân, în ce măsură anumite investiţii nu sunt necesare, până la finalul anului. În ce măsură sunt necesare sau e necesară o măsură bugetară suplimentară pentru investiţii prioritare care trebuie finalizate anul acesta. Toate aceste lucruri le voi face cunoscute dumneavoastră, publicului şi sistemului judiciar în momentul în care toate concluziile sunt trase şi pot să vă prezint ceva articulat. Nu vreau să vă prezint jumătăţi de informaţii care nu au suport şi întemeiere în spate”, a completat Gorghiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că împreună cu partenerii de guvernare a ajuns la un acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum a cheltuielilor statului. Astfel, vor fi eliminate cele 200.000 de posturi bugetare neocupate, ceea ce va duce „la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări şi desfiinţări de instituţii”. Totodată, şeful Guvernului a mai precizat că va fi redus şi numărul de funcţii de conducere în sistemul public şi plafonate îndemnizaţiile de conducere la societăţile de stat.

„În acelaşi timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la preţuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevenţelor cu rata infaţiei”, a mai anunţat liderul PSD.

Prin urmare, coaliţia are în vedere ca prin aceste măsuri să fie făcută o economie la bugetu de circa 12 miliarde lei, în acest an, 6 miliarde fiind din reducerea cheltuielilor şi 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.