Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a declarat la finalul audierii de marţi din comisiile de specialitate ale Parlamentului că stăpâneşte perfect limba română şi că, „măcar din punctul ăsta de vedere”, se ridică la pretenţiile solicitate de portofoliu. În plus, ar dori să „externalizeze în întreaga Românie” proiecte culturale de succes din Suceava şi să cureţe ministerul de „pilele” care nu au ce să caute în funcţiile respective.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emoţionat la audiere, Bogdan Gheorghiu a explicat jurnaliştilor ulterior că „internaţionalizare” era un cuvânt pe care îl căuta şi i-a fost imposibil să îl găsească. „Eram sub imboldul emoţiilor. Mi-am cerut scuze pentru asta. Sigur, la Ministerul Culturii există anumite pretenţii, în primul rând de limbaj. Cu toţii vrem, în primul rând, acolo un om care stăpâneşte perfect limba română. Şi mă ridic, ca să zic aşa, la pretenţiile cerute pentru un astfel de portofoliu, măcar din punctul ăsta de vedere”, a declarat Gheorghiu.

Despre „cel mai tranzitat minister din ultimii zece ani”, el a spus că are „mari speranţe, în sensul că voi fi sprijinit - acolo se îndreaptă speranţele mele - către premierul desemnat, Ludovic Orban, către vicepremierul Raluca Turcan”.

„Un ministru al Culturii fără un sprijin de la Palatul Victoria nu va putea să îşi pună în aplicare tot ce şi-a propus, pentru că acolo sunt proiecte de mult blocate, întârziate şi e nevoie de fonduri pentru a le desţeleni”. El a dat exemplu două proiecte realizate la Suceava - Muzeul şi Cetatea de Scaun - pe care „l-aş externaliza, să zic aşa, în întreaga Românie”.

Gheorghiu a subliniat cele spuse în timpul audierii legat de Guvernul Orban, incluzând şi câteva greşeli de exprimare: „Este un guvern de tranziţie datorită situaţiei politice în care ne aflăm astăzi. Pe de o parte, există posobilitatea de a se declanşa alegeri anticipate, pe de altă parte, dacă avem alegeri la termen, vorbim de un an de zile de ministeriat, pentru că, cu siguranţă, după alegerile parlamentare nu putem şti sigur cum va fi formula politică de atunci”.

Întrebat dacă este dispus să facă o evaluare a angajaţilor instituţiei, Gheorghiu a spus: „Sunt obiective asumate nu numai de mine, ci şi de conducerea partidului, de Ludovic Orban, când a spus că doreşte să cureţe toată administraţia, toate ministerele de astfel de pile care nu au ce să caute pe funcţiile care le ocupă astăzi”. 

Bogdan Gheorghiu a fost avizat favorabil marţi de comisiile de specialitate din Parlament. El a primit 14 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. Şase parlamentari s-au abţinut.

Deputatul Bogdan Gheorghiu (Suceava), validat în decembrie 2016, este licenţiat în Actorie, a fost realizator de emisiuni radio şi TV. În 2002, a deschis staţia locală OTV Suceava, în 2005, TV Rădăuţi, iar în 2007, Bucovina TV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.