Premierul Florin Cîţu a declarat, joi seară, că un grup de lucru se ocupă cu reforma pensiilor din România, iar după ce vor fi luate decizii clare, acestea vor fi comunicate. Prim-ministrul a declarat că actualul sistem de pensii va intra în colaps în 15 ani, dacă acum nu se fac modificări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest moment, există în coaliţie un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii. Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu este doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii ca să fie sustenabil şi peste 10 -15 de ani. Aşa cum este astăzi, dacă nu facem nimic, în 15 ani, colapsează”, a declarat Florin Cîţu la B1TV.

Întrebat dacă soluţia este să se iasă la pensie la 70 de ani, premierul a declarat că sunt mai multe soluţii.

”Nu, sunt mai multe soluţii şi nu avem nimic concret în acest moment. Sunt mai multe soluţii, ne uităm ce au făcut şi alte ţări. Ideea pe care au speculat-o (cei din opozişie - n.r.) este că se discută despre un obiectiv de a creşte speranţa e viaţă în România. Este un obiectiv important pentru noi, înseamnă că vom fi mai sănătoşi, vom fi o societate mai puternică, mai sănătoasă. Sunt două obiective, de a elimina sărăcia şi de a creşte speranţa de viaţă a României”, a declarat Cîţu.

Întrebat, de asemenea, dacă vârsta de pensionare va fi corelată cu creşterea speranţei de viaţă, Cîţu a declarat că ”nu discută nimeni aşa ceva”.

”Vom vedea când vom face legea pensiilor. Nu discută nimeni aşa ceva. Rolul acestor grupuri de lucru este de a avea discuţii (...) Deciziile le vom lua şi le vom comunica”, a declarat prim-ministrul.

Ministerul Muncii a transmis, luni, că nu există discuţii în Guvern cu privire la majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie şi nici nu doreşte eliminarea pensionării anticipate. Ministerul precizează că stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.