Executivul a aprobat, luni, un memorandum care prevede participarea României în calitate de membru la Consorţiul European pentru Infrastructura de Cercetare pentru Ştiinţele Patrimoniului (European Research Infrastructure for Heritage Science - E-RIHS ERIC), o nouă infrastructură de cercetare pan-europeană care promovează cunoaşterea patrimoniului mondial şi a strategiilor de conservare a acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participarea ţării noastre la această acest consorţiu pan-european va oferi acces integrat la expertiză, date şi tehnologii în cadrul comunităţii mondiale a ştiinţei patrimoniului şi va accelera participarea la programele europene din domeniu, ceea ce va permite promovarea bunelor practici şi dezvoltarea de metode care să răspundă nevoilor specifice ale bunurilor de patrimoniu cultural, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Consorţiul European pentru Infrastructura de Cercetare pentru Ştiinţele Patrimoniului / European Research Infrastructure for Heritage Science (E-RIHS ERIC) este în curs de constituire şi va avea sediul central la Florenţa, în Italia.

Infrastructura „European Research Infrastructure for Heritage Science” (E-RIHS) reuneşte 17 ţări europene, iar în 2024 este preconizată să intre în faza operaţională.

România şi-a anunţat încă din 2016 intenţia de a participa la E-RIHS, care a fost inclusă pe foaia de parcurs naţională a infrastructurilor de cercetare. În acest scop, a fost creat un consorţiu românesc, E-RIHS-România, care reuneşte institute de cercetare şi universităţi. Consorţiul românesc a făcut progrese semnificative în construcţia infrastructurii necesare, în mare parte prin accesarea fondurilor de cercetare prin Programul Horizon Europe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.