Deputatul PNL Alexandru Muraru a adresat o interpelare ministrului Justiţiei Stelian Ion cu privire la dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Conform răspunsului primit de la Ministerul Justiţiei, dosarul de urmărire penală au fost transmis la data de 4 aprilie Secţiei Parchetelor Militare şi urmează să fie dispusă în cel mai scurt timp începerea urmăririi penale cu privire la fapte, după care se va proceda la readministrarea probelor cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În cauză vor fi alocate resursele umane şi logistice necesare pentru soluţionarea cu celeritate a cauzei, urmând ca stadiul cercetărilor şi ritmicitatea actelor de urmărire penală să fie monitorizate de conducerea parchetului şi verificate periodic în cadrul activităţii de control operativ dispuse de către procurorul general, arată un comunicat de presă al PNL Iaşi.
 
„Prin răspunsul la interpelare, procurorul general m-a asigurat de continuitatea în soluţionarea cauzei cu urgentarea întregii proceduri, ţinând cont de standardele rezultate din hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţate cu privire la această cauză”, a declarat Alexandru Muraru, potrivit sursei citate. 
 
Rechizitoriul emis la 12 iunie 2017, dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în 2017.
 
Mai bine de doi ani a stat în Cameră preliminară la Curtea Supremă, iar în mai 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât că ancheta nu este completă şi trebuie retrimisă magistraţilor de la Parchetul General – este vorba de procurorii militari.
 
Judecătorii au constatat atunci nulitatea rechizitoriului şi că dosarul nu este complet.
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.