Reprezentantul Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, susţine că va monitoriza şi sprijini autorităţile locale pentru schimbarea rapidă a denumirii străzilor care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război. El afirmă că schimbarea denumirilor unor străzi care încalcă legislaţia în vigoare nu este negociabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Muraru a precizat într-un comunicat de presă, că polemica privind redenumirea străzii Mareşal Ion Antonescu din municipiul Constanţa arată că "este nevoie permanentă de implicare, de monitorizare şi de acţiune”, el adăugând că a discutat cu autorităţile constănţene pe acest subiect.

"Am avut în aceste zile discuţii cu toţi factorii implicaţi, autorităţi locale şi centrale, inclusiv reprezentanţi diplomatici în ceea ce priveşte urgentarea şi demararea imediată a schimbarea denumirii străzii. Atât primarul municipiului Constanţa, dl. Virgil Chiţac, cât şi prefectul judeţului, dl Silviu-Iulian Coşa (care are în coordonare comisia care avizează schimbarea denumirilor de străzi) m-au asigurat de punerea în mişcare cu celeritate a procedurii de schimbare a numelui respectivei străzi. Fac precizarea că niciun alt motiv birocratic nu va sta în picioare pentru a întârzia o decizie administrativă în acest sens”, a afirmat Muraru.

Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei a susţinut că legislaţia în vigoare este foarte clară, fiind interzisă menţinerea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război pentru străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice.

"Denumirea străzii din municipiul Constanţa a fost dată în trecut şi menţinută inclusiv după anul 2002, când legislaţia a interzis acest lucru, ceea ce demonstrează încălcarea repetată şi continuă a legii de către toate administraţiile de până în prezent în materia cultului sau acţiunilor care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii. (...) Fac precizarea că invocarea unor aşa-zise dezbateri care să evalueze rolul politic şi/sau istoric al unor persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, care să genereze eventual o decizie/şi/sau soluţie, nu este permisă! Schimbarea denumirilor unor străzi care încalcă legislaţia în vigoare nu este negociabilă!”, a spus deputatul Alexandru Muraru.

El a mai afirmat că au mai fost identificate astfel de cazuri în ţară şi că va va monitoriza şi sprijini autorităţile locale în a schimba rapid denumirile unor străzi care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.