Judecătorul Cristi Danileţ, membru al unei comisii înfiinţate de Monica Macovei privind SIPA/DGPA, scrie pe Facebook că îi va acţiona în instanţă pe jurnaliştii de la Evenimentul Zilei, care au publicat raportul Chiariu-Predoiu privind arhiva, pentru calomnie, el susţinând că nu au fost sustrase sau distruse documente, iar cele care au ajuns la Monica Macovei făceau parte din Biroul de Documente Secrete din MJ, şi nu din SIPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prin raportul publicat azi (joi - n.r.) de EvZ sunt înlăturate, practic, toate acuzaţiile făcute de Andronic cu privire la mine, Paul Dumitriu şi Monica Macovei în urma cu o săptămână! Din arhiva SIPA nu au fost luate, copiate, modificate documente. Mulţumesc EvZ pentru furnizarea a acestui raport procurat pe surse de la cineva care a încălcat Legea informaţiilor clasificate şi care va fi, sper, cercetat de DIICOT in plângerea depusă de mine. Voi folosi acest raport - a cărui publicare oficiala ar fi durat prea mult, timp in care suspiciunile asupra mea ar fi dăinuit - in procesul de calomnie săvârşită în formă continuata împotriva lui Andronic şi a societăţii care editează ziarul", scrie Danileţ.

El a sesizat deja, pe 15 mai, Parchetul General cu privire la scurgerile de informaţii din Ministerul Justiţiei, pe tema documentelor citate de jurnalistul Dan Andronic.

Judecătorul susţine că informaţiile din raportul Chiuariu-Predoiu confirmă, de fapt, că nu au fost sustrase documente din arhiva SIPA, cele care au ajuns la Monica Macovei fiind din Biroul de Documente Secrete din cadrul MJ.

"Dacă veţi citi atent raportul care, chipurile, ar dovedi asta, veţi vedea că: - se vorbeşte de nişte dosare din cadrul MJ (Biroul de documente secrete), or Arhiva SIPA era în altă instituţie, ANP; - acele dosare ar fi fost date în 2005, or SIPA se desfiinţează şi arhiva se sigilează in 2007; - Comisia de inventariere a arhivei SIPA se constituie în 2007 şi niciun document nu a ieşit din Arhiva; - evident, nu se va spune ce a făcut Macovei cu documentele pe care îşi imaginează unii că le-a primit cu doi ani înainte să existe", mai scrie pe Facebook Danileţ.

Raportul Comisiei care a analizat arhiva SIPA/DGPA în 2007, înfiinţată de ministrul Tudor Chiuariu, a fost publicat joi de Evenimentul Zilei, arată nereguli grave în activitatea comisiilor similare înfiinţate de Monica Macovei, ca ministru al Justiţiei, inclusiv copierea şi distrugerea unor documente, dar şi ridicarea lor din arhiva aflată la nivelul Ministerului Justiţiei şi predarea lor către Monica Macovei, fără a exista garanţia că ele au fost returnate. Raportul, clasificat ”secret de serviciu”, indică încălcări ale ordinelor de ministru şi unor hotărâri de guvern în inventarierea şi opisarea arhivei, menţionând că documentele SIPA ar trebui desigilate pentru a se face o reverificare.

Raportul arată că o arhivă redusă de documente aparţinând DGPA/SIPA a fost descoperită la nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate din cadrul MJ, însă ele nu sunt înregistrate corespunzător, tot în urma activitităţii unei comisii înfiinţate de Monica Macovei.

"Comisia de inventariere menţionată de litera d (privind arhiva redusă - n.r.) a identificat documente clasificate constând în note ale fostei DGPA (materiale informative cu privire la posibile activităţi infracţionale săvârşite de magistraţi), acestea fiind înregistrate fără a avea rezoluţia Ministrului Justiţiei sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente", se arată în raport.

Astfel de documente au fost luate de către membrii primei comisii şi predate direct Monică Macovei, acuză raportul Chiariu-Predoiu.

"Membrii Comisiei desemnate (de Monica Macovei în 2005 - n.r.) au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predat ministrului justiţiei Monica Macovei. Comisia actuală (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica şi nu cunoaşte dacă documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevăzute la pct. (d) au fost restituite de aceşti membri sau de către ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi nici dacă alte măsuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei", se precizează în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.