CSAT a aprobat, luni, forţele armate care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în 2026. În privinţa războiului de lângă graniţă, CSAT a arătat că România este interesată direct de securitatea Ucrainei şi susţine SUA pentru încetarea conflictului, dar o pace stabilă trebuie să excludă ferm orice încercare rusă de redivizare a Europei în sfere de influenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Membrii Consiliului au analizat şi aprobat în şedinţa de luni forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2026.

Un alt subiect discutat în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a vizat evoluţiile privind războiul ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, fiind analizate situaţia de pe front şi stadiul negocierilor, din perspectiva implicaţiilor pentru România.

”În calitate de stat vecin, precum şi ca Aliat NATO şi membru al Uniunii Europene, România este interesată direct de securitatea Ucrainei, care are un impact major atât asupra securităţii regionale, cât şi a întregii Europe. Ţara noastră susţine eforturile Statelor Unite ale Americii pentru încetarea acestui conflict armat şi condamnă lipsa voinţei politice din partea Moscovei în direcţia păcii şi refuzul acesteia pentru un armistiţiu complet, imediat şi necondiţionat. Alături de celelalte state membre UE şi NATO, România va continua să sprijine Ucraina în lupta pentru apărarea suveranităţii sale”, arată comunicatul CSAT.

Potrivit CSAT, ”este în interesul ţării noastre ca războiul să se încheie printr-o pace justă şi durabilă, care să stabilească garanţii solide de natură să descurajeze o nouă agresiune din partea Rusiei şi să contribuie la securitatea spaţiului euroatlantic, inclusiv a regiunii Mării Negre”.

”Aşadar, dată fiind importanţa unui viitor aranjament de pace în Ucraina, în cadrul reuniunii Consiliului s-a discutat şi contribuţia României la discuţiile privind obţinerea unei păci juste, cuprinzătoare şi durabile. În acest sens, membrii CSAT au menţionat că negocierile nu pot avea loc fără Ucraina şi UE, iar o pace stabilă trebuie să excludă ferm orice încercare rusă de redivizare a Europei în sfere de influenţă”, menţionează comunicatul oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.