Cel de-al doilea congres USR în mai puţin de şase luni va avea loc sâmbătă la Poiana Braşov şi îl va alege pe viitorul preşedinte al partidului pentru următorii doi ani, după ce Nicuşor Dan a demisionat din partid la mai puţin de două săptămâni după ce fusese ales lider al formaţiunii la congresul de la Cluj. Competiţia se desfăşoară între vicepreşedinţii Dan Barna (aripa liberală) şi Vlad Alexandrescu (aripa progresistă), după ce Cristian Seidler (aripa ”nicuşoristă”) s-a retras din cursă acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru congres. Susţinătorii lui Seidler anunţă că vor boicota congresul şi ameninţă că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatul acestuia. Vlad Alexandrescu spune că USR nu şi-a căutat un tătuc niciodată şi că principiile lui Nicuşor Dan au fost sădite în ADN-ul partidului. În opinia lui Dan Barna, USR trebuie să se definească drept un partid de centru dreapta. El afirmă că Nicuşor Dan este oricând binevenit înapoi

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scandalul din USR a s-a amplificat odată cu disputele interne privind desemnarea delegaţilor la congresul de la Poiana Braşov din partea organizaţiei de Bucureşti, s-a intensificat prin retragerea din cursa pentru şefia partidului a vicepreşedintelui Cristian Seidler şi ar putea culmina prin boicotarea congresului de către susţinătorii acestuia, aşa-numita ”aripă nicuşoristă”, care ameninţă inclusiv cu atacarea în instanţă a organizării şi rezultatelor congresului de sâmbătă.

CITEȘTE ȘI INTERVIU - Dan Barna: USR trebuie să se definească drept un partid de centru dreapta; Nicuşor Dan este oricând binevenit înapoi

Iniţial, liderii USR au decis ca desemnarea delegaţilor la congres să se facă pe baza aceluiaşi sistem care a fost folosit şi la congresul din luna mai, lucru care s-a întâmplat în toate organizaţiile judeţene ale formaţiunii.

INTERVIU - Vlad Alexandrescu: USR nu şi-a căutat un tătuc niciodată, principiile lui Nicuşor Dan au fost sădite în ADN-ul partidului
CITEȘTE ȘI INTERVIU - Vlad Alexandrescu: USR nu şi-a căutat un tătuc niciodată, principiile lui Nicuşor Dan au fost sădite în ADN-ul partidului

În ceea ce priveşte alegerile din Bucureşti, organizaţia care trimite cel mai mare număr de delegaţi la congres, acestea, în urma unor lungi dispute interne, s-au dorit a fi organizate potrivit unui sistem diferit. Primele alegeri, în urma cărora candidatul ”aripii nicuşoriste”, Cristian Seidler, şi-a adjudecat 58 din cei 63 de delgaţi, au fost anulate prin decizia Comisiei de Arbitraj. Ulterior, s-au organizat alte alegeri, pe un sistem diferit, dar susţinătorii lui Seidler au boicotat scrutinul.

În urma acestor dispute, vicepreşedintele Cristian Seidler s-a retras din cursa pentru şefia USR acuzând faptul că regulile referitoare la organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii ţări în sensul că desemnarea delegaţilor nu a fost făcută după aceleaşi reguli în toate organizaţiile formaţiunii. El a anunţat că va boicota congresul ca, de altfel, o mare parte a celor care îl susţin, Mai mult, ”aripa nicuşoristă” ameninţă chiar că va solicita în instanţă anularea rezultatului congresului de sâmbătă.

În cursa pentru şefia partidului au rămas doi candidaţi, vicepreşedintele Dan Barna, reprezentantul ”aripii liberale”, şi vicepreşedintele Vlad Alexandrescu, reprezentantul ”aripii progresiste”.

Câştigătorul competiţiei va fi desemnat preşedinte al USR pentru un madat limitat de doi ani, un alt congres urmând a fi organizat în primăvara lui 2019, înaintea alegerilor europarlamentare.

USR a ajuns în situaţia de a organiza al doilea congres din istoria partidului la mai puţin de şase luni de la primul congres, după ce Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie pe fondul diferenţelor de opinii vizavi de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Pe 31 mai, la mai puţin de două săptămâni de la congresul care îl alesese pe Nicuşor Dan preşedinte al partidului, conducerea centrală a formaţiunii a votat pentru poziţionarea USR împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Deoarece militase pentru nepoziţionare, argumentând că  refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, Nicuşor Dan şi-a anunţat pe 1 iunie demisia din funcţia de preşedinte al partidului şi părăsirea partidului.

În aceeaşi zi în care şi-a anunţat demisia, Nicuşor Dan a declarat că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

Decizia de poziţionare a fost menţinută însă şi de către Comitetul Politic al USR şi, mai apoi, de referendumul intern organizat la nivelul întregului partid, ceea ce a dus la convocarea unui nou congres pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.