Comunitatea ”Vă vedem din Sibiu” a anunţat, sâmbătă seară, că susţine cererea Grupului pentru Dialog Social de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române, fondat şi condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. ”Acest institut e o abominaţie şi a contribuit din plin la mistificarea Revoluţiei”, au transmis reprezentanţii comunităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă vedem din Sibiu susţine cererea Grupului pentru Dialog Social de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române, fondat & condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican-Voiculescu. Acest institut e o abominaţie - şi a contribuit din plin la mistificarea Revoluţiei. După 30 de ani, avem dreptul la adevăr - iar acest institut s-a situat dintotdeauna în coliziune directă cu adevărul Revoluţiei. Prin urmare, pentru claritatea morală privitoare la Revoluţie, acest institut malign trebuie să dispară”, au transmis, sâmbătă seară, reprezentanţii comunităţii din Sibiu care au protestat 669 de zile în faţa sediului PSD din oraş.

Grupul pentru Dialog Social a cerut, sâmbătă, desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

”Revoluţia din 1989 a culminat cu ziua de 21 decembrie, când în Bucureşti, la Universitate, mii de oameni au manifestat şi au luptat cu mâinile goale, faţă-n faţă cu Armata, Miliţia şi Securitatea. Este un moment de vârf al eroismului, după cel de la Timişoara. Această rezistenţă în jurul «baricadei de a Inter»  a fost determinantă pentru tot ce s-a întâmplat în continuare, mai cu seamă în data de 22 decembrie, în toată România. Cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nici o îndreptăţire să se numească revoluţionari şi nu pot revendica această calitate acordată de statul român. Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluţiei au făcut posibilă o anomalie şi mai mare: au fost create instituţii ale falşilor revoluţionari . Una dintre acestea este autointitulatul «Institut al Revoluţiei Române», condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceştia doi sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat şi se judecă în prezent”, a transmis Grupul pentru Dialog Social.

Grupul pentru Dialog Social a precizat că ”cere insistent desfiinţarea acestei instituţii-fantomă”.

”Condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanităţii, legitimitatea sa este nulă, iar existenţa ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre. În aceste zile, când comemorăm 30 de ani de la Revoluţie, Institutul a dovedit încă o dată că scopurile sale sunt departe de a cinsti memoria celor căzuţi atunci. Cerem Preşedintelui României şi celorlalte instituţii ale statului să facă acest gest de reparaţie istorică şi de reconfigurare esenţială a instituţiilor. Este strigător la cer că încă nu există un Muzeu al Revoluţiei Române, desfăşurarea clipă cu clipă a evenimentelor de atunci este încă neclară, munca istoricilor a fost împiedicată permanent tocmai prin existenţa acestor false configurări instituţionale, a căror menire a fost, în toţi aceşti 30 de ani, să ofere legitimitate celor ce nu o au şi nu o pot avea”, se mai arată în comunicatul Grupului pentru Dialog Social.

Mai multe grupuri civice au contestat concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române care ar fi trebuit să aibă loc pe 22 decembrie în Bucureşti, considerând că reprezintă o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Silvia Chifiriuc, soţia lui Petre Roman, a postat vineri pe Facebook un anunţ în care afirmă că evenimentul a fost anulat.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.