Preşedintele Comisiei de Apărare din Parlament, senatorul PNL Marcel Vela, anunţă că a convocat o nouă şedinţă, marţi, pentru audierea prefectului Capitalei, a comandantului Jandarmeriei şi a ministrului de Interne, pe tema violenţelor de la protestul din 10 august, el afirmând că demisia ministrului Carmen Dan este "urgenţă naţională". Senatorul liberal spune că ministrul de Interne nu a transmis comisiei raportul MAI cerut încă din 24 august, că Biroul Permanent al Senatului nu a comunicat Comisiei de ce nu a aprobat solicitarea PNL de a avea activitate încă din 13 august, pentru a afla ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, iar şedinţa Comisiei pentru Apărare din data de 27 august a fost boicotată de senatori ai PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Până astăzi, ministrul Carmen Dan nu a transmis Raportul MAI cu privire la abuzurile din 10 august, solicitat oficial încă din data de 24 august. Până în prezent, Biroul Permanent al Senatului nu a comunicat Comisiei de ce nu a aprobat solicitarea PNL de a avea activitate încă din data de 13 august pentru a afla ce s-a întâmplat la protestul din 10 august. Şedinţa Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din data de 27 august, a fost boicotată de senatori ai PSD. Am convocat o altă şedinţă pentru marţi, 4 septembrie (afişată oficial pe site-ul Senatului) pentru a audia prefectul Capitalei, comandantul jandarmilor şi pe ministrul Carmen Dan, convocare care a stârnit revolta unor senatori pesedişti din comisie", arată senatorul PNL într-un comunicat de presă transmis duminică.

El spune că, având în vedere declaraţiile prefectului Capitalei din 27 august de la Senat, cele din 30 august de la o terasă din Bucureşti şi anunţul recent al primarului Capitalei "cu privire la minciunile din 10 august", este evident că "PSD doreşte ascunderea adevărului".

"Celor care au adus abuzul la rang de normalitate în politica românească, le aduc aminte că această Comisie pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, cât şi Ministerul Afacerilor Interne nu sunt ale PSD sau a lui Carmen Dan, sunt doar ale României, indiferent cum se numesc politicienii care conduc vremelnic ministere sau comisii. Îi mai aduc aminte doamnei Ministru că, pentru a salva imaginea MAI, un liberal a demisionat din aceasta funcţie atunci când din cauza condiţiilor atmosferice s-a prabuşit un avion în Munţii Apuseni, fara a fi domnia sa pilot sau controlor de trafic aerian", afirmă Vela

El cere demisia de onoare a ministrului Carmen Dan pentru întreaga sa activitate din fruntea Ministerului Afacerilor Interne şi, în special, pentru ce s-a întâmplat în 10 august, când au avut de suferit români nevinovaţi, imaginea MAI şi a României în plan extern.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost audiaţi în Comisia de Apărare din Parlament, unde au prezentat raportul întocmit de minister în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Carmen Dan vorbind despre prezenţa ei în minister de la ora 12.00 până la ora 03.00. Ea a susţinut că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că "avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice". Dan a mai spus că în urma anchetei interne a Jandarmeriei Române au fost descoperite şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală. De asemenea, ministrul a susţinut că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru în ziua de 10 august şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu şi prefectul Speranţa Cliseru au fost audiaţi la Parchetul General în acest dosar.

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a spus luni în Parlament că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

În urma ciolenţelor din Piaţa Victoriei, la Parchetul General au fost depuse peste 760 de plângeri împotriva Jandarmeriei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.