Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat, joi, că a finalizat verificare candidaţilor la alegerile prezidenţiale, fiind emise adeverinţe pentru toţi cei care au fost cercetaţi, În ceea ce-l priveşte pe Viorel Cataramă, CNSAS reţine că apare în documente ca informator al Securităţii, dar nu avut calitatea de colaborator.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Colegiul CNSAS anunţă finalizarea verificărilor privind candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, realizate conform prevederilor legale în vigoare, pe baza datelor comunicate de Biroul Electoral Central”, a anunţat joi, CNSAS.

Potrivit instituţiei, au fost emise adeverinţe pentru majoritatea candidaţilor, mai puţin pentru Dan Barna, Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănaşu, Cătălin Ivan şi Popescu Sebastian Constantin, care nu împliniseră vârsta de 16 ani la data de 22 decembrie 1989.

În adeverinţa emisă pentru Viorel Cataramă, CNSAS notează: ”Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerţ exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum şi în calitate de candidat la recrutare, în atenţia unităţii centrale a Securităţii cu atribuţii pe linia întreprinderilor de comerţ exterior. În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ «Viorel», cât şi documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative «W» şi «Voicu»”.

CNSAS face referire la mai multe note transmise de Cataramă către Securitate.

”Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco – Belgia, vă aduc la cunoştinţă următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deţine – privitor la mobila executată şi livrată de CPL Oradea – informaţii pe care Tehnoforest nu le deţine. Întrucât firma foloseşte aceste informaţii fără ştirea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoştinţa firmei Belco în RSR, domnul ŞL, şi implicit la conducerea firmei străine”, se mai arată în documentul publicat de CNSAS.

Consiliul precizează, în acelaşi document care are 18 pagini, că Viorel Cataramă nu a avut calitatea de colaborator sau agent al Securităţii, în sensul legii. 

Viorel Cataramă candidează la alegerile de duminică, fiind susţinut de Dreapta Liberală. 


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.