Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că tot ce România a realizat instituţional vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe, în limita lucrărilor de întreţinere iar orice excedere a acestor lucrări va fi clarificată şi desigur va fi sesizată Comisia Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Discuţiile, schimbul de documente între instituţiile din România şi cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti redă faptul că lucrările au fost unele de întreţinere şi nu de adâncire a şenalului navigabil. Tot ce noi am realizat instituţional, până în acest moment, vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe, în limita lucrărilor de întreţinere. Orice excedere a acestor lucrări va fi clarificat între autorităţile din România şi cele din Ucraina şi desigur va fi sesizată Comisia Europeană”, a spus premierul Ciucă.

El a precizat că, pe documentele puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens. Despre informaţiile privind intenţia Kievului de a construi o Hidrocentrală în zonă, Ciucă a spus:”Nu am această informare, noi am discutat cu partenerii noştri ucraineni şi de asemenea cu Comisia, şi canalul Sulina îl punem la dispoziţie, din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea şenalului navigabil, astfel încât să putem folosi la maxim Canalul Sulina. Ca atare, există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare, sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm inclusiv circulaţia pe Canalul Sulina, pe timp de noapte, şi atunci traficul s-ar fluidiza şi s-ar permite să funcţioneze în limite de normalitate”.

Şeful Executivului a spus că a cerut tuturor autorităţilor să verifice din punct de vedere tehnic, până în momentul în care nu am datele tehnice nu speculez pe acest subiect al lucrărilor din zonă. ”În acest moment nu există acea adâncime care să asigure navigaţia navelor cu pescaj atât de mare. Nu am astfel de informaţii şi nu pot să comentez. (..) Se discută cât se poate de concret cu autorităţile din Ucraina, ministrul Aurescu a vorbit sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba şi au clarificat cât se poate de bine acest subiect legat de ce se desfăşoară. S-au întâlnit la Munchen şi au discutat în bilaterală acest subiect”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă există posibilitatea ca România să trimită o delegaţie care să facă măsurători în zonă, premierul a spus că a solicitat prin Ambasada Ucrainei ca autorităţile ucrainene să îşi dea acordul astfel încât navele româneşti cu echipamente tehnice care să poată să verifice adâncimea canalului să meargă inclusiv în partea ucraineană pentru a măsura adâncimea canalului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.