Premierul Marcel Ciolacu a declarat, întrebat luni după adoptarea noii legi a pensiilor de către deputaţi dacă va există cele 25 miliarde lei necesare creşterii pensiilor, în două rândul, de la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2024, că este ferm convind că va fi găsită suma, atunci când va fi construit bugetul de stat pe anul viitor. „Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 de lei. Dacă credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu o pensie sub 2.000 lei, eu vă spun că este o temă falsă”, a adăugat şeful Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o lege importantă pentru aproape 4,8 milioane de români. Era în jalon în cererea de plată numărul 4. Am devansat-o, astfel încât să închidem negocierile cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte scoaterea acelui faimos 9,4 care ar fi blocat creşterea pensiilor românilor până în anul 2070. Vreau să mulţumesc şi colegilor din PSD, PNL şi din UDMR. Au înţeles foarte bine momentul şi chiar este o lege foarte bună. Aici ar trebui să o felicit pe doamna ministru şi toată echipa de la Ministerul Muncii”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la Parlament, după ce deputaţii au adoptat proiectul legii pensiilor.

Întrebat dacă, după aceste majorări vom ajunge la 9,4% din PIB, prmeierul a răspuns: „Nu, pentru că anul viitor va fi o creştere a PIB şi nu există încă această problemă”.

Chestionat mai departe dacă le garantează românilor că vor fi două majorări ale pensiilor în 2024, liderul PSD a replicat: „Am spus foarte clar că vor fi două creşteri”.

„Este 13,8 pentru toată lumea. Ştiţi foarte bine la pensiile speciale că de fapt nu cresc. Că se merge doar pe contribuţie şi din partea specială va scădea în oglindă suma. Deci chiar este o lege corectă, predictibilă, sustenabilă şi va fi în aplicare pe o perioadă lungă de timp. Deci pensiile se vor mări de două ori anul viitor. O dată în ianuarie cu 13,8% şi, prin recalculare, de la 1 septembrie”, a mai explicat Ciolaacu. 

Întrebat dacă există cele 25 miliarde lei necesare creşterii pensiilor, şeful Executivului a răspuns: „Există”.

„Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 de lei. Dacă credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu o pensie sub 2.000 lei, eu vă spun că este o temă falsă. Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma, atunci când vom veni cu legea bugetului. În logica mea înseamnă că urmează o construire a bugetului şi pentru fiecare solicitare a ministerelor se va găsi această sumă”, a completat liderul social-democraţilor.

Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, la dezbaterile din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, că acest proiect vine cu pensii care „reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc”. Deputaţii au adoptat proiectul de lege, votul fiind unul decizional.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 „contra” şi 17 abţineri, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.