Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi despre intenţia ÎCCJ de a ataca la CCR legea pensiilor speciale că nu ar fi un eveniment inedit pentru că în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv în a ataca la CCR anumite legi. ”Nimeni nu a avut rele intenţii”, a mai spus Predoiu, el precizând că este un subiect aşteptat de opinia publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru de Interne, a fost întrebat cum comentează intenţia ÎCCJ de a ataca la CCR proiectul de lege care a trecut de Parlament privind pensiile speciale.

”Şi primul-ministru şi preşedintele Senatului şi subsemnatul şi alţi colegi din partide au avut consultări cu sistemul judiciar, permanent. Am explicat ce se poate şi ce nu se poate din perspectiva limitelor destul de rigide impuse de criteriile stabilte anterior în PNRR dar în acelaşi timp că prevederile legale vor respecta tot ceea ce înseamnă statutul magistraţilor şi independenţa magistratului” , a spus ministrul Predoiu.

El a continuat: ” Nu ar fi un eveniment inedit pentru că în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza CCR, a făcut-o recent şi cu Codurile de procedură penală şi Codul penal, unele sesizări au fost respinse, altele admise. Până la urmă este un mecanism democratic dar  sunt curios care sunt motivele”. 

Întrebat dacă coaliţia de guvernare se teme de o decizie de neconstituţionalitate, Cătălin Predoiu a răspuns: "Nu, noi am făcut, cu Ministerul Muncii, evident, care a avut această sarcină, un proiect care a încercat să îmbine toate comandamentele în această chestiune, asupra acestui subiect - şi cele ale PNRR-ului, ale Comisiei Europene, pe baza unui PNRR pe care România l-a asumat acum 2-3 ani de zile, dar în acelaşi timp să respecte şi Statutul. Este important să avem şi sisteme funcţionale, nu numai la cel de justiţie mă gândesc, mă gândesc şi la sistemele de ordine publică, de apărare şi siguranţă naţională, pentru că ar fi absurd să faci o reformă adresată unui stat care nu-şi mai poate menţine sistemele vitale în funcţiune. Deci trebuie aici găsit un optim de către Parlament între aceste comandamente", a spus Predoiu, pecizând că trebuie să îndeplinim şi PNRR şi să menţinem şi sistemele funcţionale. 

Ministrul a mai arătat că unele măsuri au fost etapizate tocmai pentru a nu bulversa sistemele. 

”Sunt foarte mulţi beneficiari ai acestor pensii de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie şi care ar putea să bulverseze funcţionarea unor sisteme vitale”, a explicat Predoiu. 

”Nimeni nu a avut rele intenţii, este un subiect aşteptat de opinia public”, a mai afirmat Predoiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.