Proiectul de Lege privind respingerea OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia a fost adoptat marţi, cu 178 voturi „pentru”, 80 voturi „împotrivă” şi 13 abţineri de Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordonanţa a fost respinsă în pofida apelului a numeroşi cineaşti ca proiectul să fie aprobat.

Membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, membrilor Camerei Deputaţilor neadoptarea proiectului de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 91/2016 privind cinematografia şi întoarcerea proiectului de adoptare a acesteia la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă pentru o dezbatere publică reală.

Înainte de votul plenului, regizorul Tudor Giurgiu a declarat, la Parlament, că a venit să protesteze faţă de o posibilă respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, ceea ce i se pare „o practică total aberantă”.

Întrebat dacă are speranţe că legea va fi rediscutată, Tudor Giurgiu a susţinut că, „într-un Parlament normal, probabil că ar rediscuta sau ar retrimite legea la comisie, dar şi aici e o atmosferă de zici că mergem la înmormântare”.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat, la rândul său, că un vot de respingere a OUG privind cinematografia este „cel puţin pripit, dacă nu fatal” pentru reforma în domeniu.

„Forma actuală a ordonanţei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică. Propune două categorii noi de competiţie, una de filme de microbuget şi, prin amendament, o categorie de film experimental. Prevede posibilitatea de finanţare a tinerilor cineaşti pentru primul şi pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei naţionale a cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic”, a explicat fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu a mai spus că ordonanţa prevede „lucruri importante cu privire la trecerea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administraţia publică locală, cu obligaţia ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecţia de filme şi să le renoveze”. 

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, iniţiat în mandatul ministrului Corina Şuteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Proiectul s-a bazat pe activitatea unui grup de lucru format de reprezentanţi ai sectorului - din care au făcut parte, între alţii, regizorii Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Cristian Mungiu, Bogdan Mustaţă şi Paul Negoescu - şi a inclus mai multe reprize de consultări. proiectul a fost avizat de mai multe ministere şi instituţii cu mandat în domeniile vizate, între care Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ şi Consiliul Concurenţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.