Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, marţi, pe ambasadorul Republicii Federale Germania, Cord Meier-Klodt, dar şi pe ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Andrew Noble. Situaţia generată de pandemia de coronavirus a fost abordată de ministrul român în ambele întrevederi, la fel şi situaţia muncitorilor români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE a anunţat că ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt.

”În cadrul convorbirii au fost evocate relaţiile bilaterale foarte bune, de natură strategică, dintre cele două state. Totodată, a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluţia crizei epidemiologice din România şi Germania şi măsurile de relaxare care se au în vedere în perioada următoare. Cei doi oficiali au exprimat interesul cu privire la reluarea agendei politico-diplomatice dinamice din acest an, de îndată ce condiţiile o vor permite”, a transmis MAE.

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat atenţia prioritară pe care autorităţile române o acordă situaţiei cetăţenilor români sezonieri sau rezidenţi din Germania şi a exprimat preocuparea constantă a autorităţilor române pentru respectarea drepturilor acestora şi pentru asigurarea condiţiilor adecvate de muncă, mai ales în contextul generat de noul coronavirus.

”Ministrul Aurescu a salutat  modificarea cadrului legislativ german, care va oferi mai multă protecţie de muncă, socială şi sanitară lucrătorilor din industria cărnii şi a exprimat interesul pentru menţinerea unui dialog constant şi deschis, pentru identificarea în comun a celor mai bune soluţii pentru cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în Germania. În acest sens, a fost convenit, ca obiectiv comun, tratarea cu maximă prioritate, prin demersuri conjugate, a problematicii lucrătorilor sezonieri şi rezidenţi români din Germania”, a mai transmis MAE.

Tot marţi, Bogdan Aurescu l-a primit pe ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Andrew Noble.

”Ministrul afacerilor externe a adresat un mesaj de solidaritate în gestionarea crizei sanitare provocate de COVID-19 în Regatul Unit. A evocat contribuţia valoroasă a personalului medical şi de asistenţă socială de naţionalitate română din Marea Britanie, care se află în prima linie în lupta cu virusul. Totodată, discuţiile au reliefat potenţialul deosebit pe care comunitatea românească din Regatul Unit îl poate avea în dezvoltarea suplimentară a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări”, a mai transmis MAE.

De asemenea, discuţia a evidenţiat cooperarea româno-britanică foarte bună în domeniile securitate şi apărare, fiind exprimat interesul pentru intensificarea contactelor politico-diplomatice, în funcţie de evoluţiile legate de COVID-19.  
Ministrul Bogdan Aurescu a comunicat dorinţa fermă de a lansa şi operaţionaliza în cel mai scurt timp noul Parteneriat Strategic bilateral revizuit şi adaptat la noile realităţi europene care au consfinţit retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, cei doi interlocutori au discutat, pe scurt, despre stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit pe marginea viitorului acord cuprinzător de parteneriat.

Totodată, demnitarul român a abordat situaţia lucrătorilor sezonieri români, care se aflau deja în Regatul Unit inclusiv înainte de criza COVID-19, subliniind importanţa respectării regulilor de protecţie socială şi sanitară, în special în contextul pandemiei, şi necesitatea luării tuturor măsurilor necesare în acest sens de către autorităţile britanice.

În acest context, ambasadorul Noble a oferit asigurări că autorităţile britanice au în atenţie acest subiect şi că sunt luate măsurile necesare privind respectarea condiţiilor contractuale de protecţie socială şi medicală a angajaţilor români, subliniind aportul semnificativ al acestora la economia Regatului Unit.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.