Campania electorală din România a intrat pe ultima sută de metri, după ce vicepremierul Vasile Dîncu devine primul potenţial candidat la conducerea viitorului Guvern, în timp ce alţii rămân încă pe margine, comentează Bloomberg, care invocă declaraţii ale lui Dîncu dintr-un interviu acordat joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dîncu şi-a anunţat intenţia de a deveni premier într-un interviu acordat joi, la Bucureşti, anunţă sursa citată, adăugând că el a spus că este dispus să preia rolul, dacă se poate baza pe o majoritate stabilă în Parlament şi pe susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru implementarea unei agende de dezvoltare a infrastructurii, a sistemului medical şi a educaţiei.

“Există posibilitatea că accept să continui să lucrez în Guvern, dar nu fără condiţii”, a spus Dîncu.

“Ar trebui să existe o forţă politică puternică în spatele unui Guvern care îşi ia angajamentul pentru o schimbare rapidă în România. O ofertă de reconstrucţie, cu un program de dezvoltare naţională în spate”, a adăugat el, conform Bloomberg.

În condiţiile în care economia României are cel mai mare ritm de creştere din UE, Dîncu a pledat pentru continuitate şi a avertizat în legătură cu pericolul măsurilor populiste privind reducerile de taxe şi creşterile de salarii, în condiţiile în care politicienii se întrec în promisiuni de relaxare fiscală care ameninţă stabilitatea bugetară.

“Există o presiune populistă care vine din partea Parlamentului, în condiţiile în care parlamentarii aprobă creşteri de pensii, salarii”, a spus Dîncu. “Până acum ne-am opus, dar începând de anul viitor va fi un nou Guvern”, a adăugat el.

Leul şi-a pierdut 1,2% din valoare în faţa euro în ultima lună, a doua cea mai slabă evoluţie din rândul monedelor naţionale din 24 de ţări cu economii emergente monitorizate de Bloomberg. Deprecierea a venit pe fondul dezbaterii din Parlament privind conversia creditelor în franci. Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a pierdut 2,1% din valoare anul acesta.

Dîncu a avertizat că marja de manevră fiscală pentru finanţarea reducerilor suplimentare de taxe şi pentru creşterile de pensii şi salarii propuse este foarte limitată, menţionează sursa citată, adăugând că implementarea unei legi de echilibrare a salariilor bugetarilor ar dura circa cinci ani, a spus el.

Deşi se confruntă cu critici din partea mai multor politicieni pentru că trasează bugetul pentru anul viitor înainte să cedeze puterea, Guvernul va prezenta un plan care alocă fonduri în special pentru investiţii, educaţie şi sănătate, a insistat Dîncu.

„Sperăm că acest buget va fi acceptat de politicieni (…). Nu este loc pentru creşteri de salarii şi avem deja un plan raţional pe cinci ani, care a fost convenit cu sindicatele. Orice creştere ar trebui să fie bine ţintită. Aruncarea banilor pe salarii şi pensii este doar populism”, a adăugat el.

La rândul lor, premierul Dacian Cioloş şi liderul Partidului Social Democrat (PSD), care conduce în sondaje, Liviu Dragnea, nu exclud nicio opţiune, comentează Bloomberg, care invocă rezultatele sondajelor de opinie conform cărora PSD se situează pe primul loc în intenţiile de vot, faptul că Dragnea este anchetat de procurorii anticorupţie şi că este condamnat pentru fraudă electorală, dat şi anunţul acestuia conform căruia formaţiunea sa nu îşi va nominaliza candidatul la conducerea Guvernului înainte de alegeri.

De asemenea, Bloomberg remarcă şi faptul că nici actualul premier Dacian Cioloş nu a exclus nicio opţiune atunci când a fost înrebat despre eventuala continuare a proiectelor sale după alegeri.

"Eu mi-am luat un angajament la început, că nu o să candidez, tocmai pentru a da acest semnal, că vreau să conduc un Guvern care să menţină un echilibru. (...) De aceea am spus la început că nu o să candidez şi că nu o să-mi folosesc poziţia pentru a îmi folosi eventualul capital de imagine într-un partid politic sau candidând", a declarat el, joi, la Digi 24, precizând că acest lucru nu înseamnă că nu va avea un cuvânt de spus în dezbaterea electorală.

Cioloş a apreciat că Guvernul său a făcut lucruri bune, reforme, care trebuie continuate. El a dat asigurări că, dacă există o cale prin care să poată contribui la acest lucru în viitor, nu exclude posibilitatea să o facă.

"România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană se pregăteşte pentru alegeri, în urma cărora va fi înlocuit cabinetul tehnocrat format după ce scandalurile de corupţie au dus la prăbuşirea Guvernului condus de Victor Ponta, în urmă cu un an. O campanie naţională anticorupţie, în urma căreia sute de politicieni şi oameni de afaceri au ajuns la închisoare, a dus la o penurie de candidaţi pentru funcţiile de conducere, ceea ce ar putea să le deschidă calea unor politicieni precum Dîncu, fost social-democrat", conchide Bloomberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...