Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, duminică, pe Facebook, că declaraţia Ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, potrivit căreia Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică, este ”un afront gosolan adus Istoriei României”, el cerând o reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei? Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că: «Moldova nu este România»;  «Moldova îşi are propria ei istorie»; «Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova»; «Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte»;  «Moldova, ţară multietnică»;  «Transnistria trebuie să aibă un statut special»”; a scris Traian Băsescu pe Facebook. 

El adaugă şi faptul că a aflat de la James Pettit că ”noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României. Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea. Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA”, consideră liderul PMP. 

Traian Băsescu arată că declaraţia Ambasadorului James Pettit este ”un afront gosolan adus Istoriei României”.

”O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie”, mai spune preşedintele PMP. 

James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, a declarat într-un interviu acordat postului Moldova 1, că ţara trebuie să rămână un stat suveran şi independent, adăugând că alăturarea României, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune.

”Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova”, a spus ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

El a mai arătat că ”ceea ce va face lucrurile mai bune în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni”.

”Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a mai menţionat James Pettit, precicând că potenţialul este foarte mare.

Potrivit oficialului american,  este regretabil că atât de mulţi cetăţeni au plecat din Moldova de la independenţa ei, nereuşind să găsească un serviciu sau să vadă un viitor pentru ei aici.

”Cred că este foarte important ca să se încerce să facă lucrurile mai bune aici pentru ca cel puţin o parte din cei plecaţi, să fie atraşi înapoi pentru a contribui. Sunt foarte mulţi moldoveni care ar dori să se întoarcă, dacă ar simţi că pot contribui şi dacă ar fi vreo şansă ca lucrurile care sunt atât de problematice acum, ar putea fi rezolvate. Nu este uşor, mulţi oameni şi-au pierdut încrederea în clasa politică, în guvern, dar este important să nu-ţi pierzi încrederea, este important să aibă încredere în ei înşişi ca moldoveni şi să se recunoască pe ei înşişi ca moldoveni, ca o naţionalitate aparte şi o ţară aparte pentru a face acest loc mai bun”, a mai spus James Pettit. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.